2024-09-11
自從轉左工之後,已經有幾年無嚟過葵廣。難得屋企人有興趣去葵廣掃街,咁我就順道叫佢地陪我試埋呢間評價唔錯嘅餃子店🤓。星期一下午2點半嚟到,首先點左一隻雙併煎餃,等到3點再點個下午茶餐。本身想試芹菜餃,可惜當日無供應,所以煎餃揀左芫茜拼沙葛$49。等左7分鐘左右,熱辣辣嘅煎餃就上枱~~🤤呢度嘅餃子睇得出係即包即煎,所以餃皮無完全痴實;扁扁嘅餃子,兩邊煎到金黃香脆,由於餃皮無痴實,所以唔會有爆汁嘅效果,食落唔會有水潤感。肉餡中嘅菜比例較高,所以食落肉味唔濃;芫茜味香,調味亦較輕手,如果係湯餃嘅話,感覺會好健康。第一次見甘筍沙葛做餡嘅餃子,顏色好討好,食落微甜,但沙葛切得太細粒,無乜存在感,不過整體唔差,可以試。煎餃加醋,增添風味亦解膩😋。下午茶湯餃五隻+凍豆漿$33豆漿好特別,同平時超市嘅質感、味道完全唔一樣。佢個質地好似加左米漿,輕微少少杰嘅口感;味道似豆花味,甜度偏低,幾好飲。粟米湯餃明顯比煎餃大隻、飽滿、脹身,餃皮厚薄適中,黃色粟米粒若隱若現🙊粟米好多又爽口,加埋佢個脆辣菜脯,好好味。個魚湯都好正,飲落好舒服,又唔鹹,雖然係生魚湯,但唔會好腥,怕腥嘅屋企人都飲得到。原來十隻餃子中,有一
煎餃加醋,增添風味亦解膩😋。
下午茶湯餃五隻+凍豆漿$33
粟米好多又爽口,加埋佢個脆辣菜脯,好好味。
原來十隻餃子中,有一隻係韭菜餃😯,我妹幸運地試左四款口味,佢話韭菜餃最好。而我自己就覺得佢每款餃子都好住家feel、好舒服,唔會好鹹好濃調味料。如果下次再嚟,可以買佢嘅生餃番屋企煮湯餃🤤。
餐廳除左收現金外,都可以八達通付款。