2010-07-08
女朋友們為補祝我既生日,最終選擇左雲府食飯,主要係我想見識下呢間食肆,應該話叫參觀下呢間食肆至真。因為平日經過,佢門外既裝修有一份神秘感,好似好吸引,所以好想入去睇下,不過要女朋友們破費,認真唔好意思!一踏入門口,擺設左類似敦煌既小佛像,女友已大喊要影相,跟著燈光昏暗,沿著樓梯往下,小心地落到地庫,左手邊係一個中國式圓形酒吧,而右手邊就係一間一間充滿中國風既房間,一直前行,就係食飯既大廳。大廳中央放左一個差不多頂到天花既大佛像,另外所有既枱椅、燈、櫃等擺設全部都係好中國,大部份枱、椅都係唔一樣,睇得出係一絲不苟既心思之作。至於其他方面,等有興趣既食客親自感受一下。餐牌大部份飲品同食品都用左比較詩意既名,當時忘記特別要記低,而家當然唔記得啦,唯有簡單形容。 兩杯無酒精荔枝味既雞尾酒,另一杯係有酒精既,味道都唔錯,不過就無歡樂時光既買一送一同特價喇! 雞卷:外皮脆脆,味道都唔錯! 雲吞:女友話味道唔錯,但我就覺得普普通通! 京燒羊肉:侍應一放低,已聞到陣陣香味。羊肉切到小長方塊,皮做得脆口,而肉質又好嫩好Juicy。羊味唔太濃,啱曬我既口味,羊塊下有切得幼幼既京葱,用京葱夾上羊肉塊一齊食,
雞卷:外皮脆脆,味道都唔錯!
雲吞:女友話味道唔錯,但我就覺得普普通通!
京燒羊肉:侍應一放低,已聞到陣陣香味。羊肉切到小長方塊,皮做得脆口,而肉質又好嫩好Juicy。羊味唔太濃,啱曬我既口味,羊塊下有切得幼幼既京葱,用京葱夾上羊肉塊一齊食,異常香口,羊味更突出,係全晚最出色既菜,正!
四川辣子雞:見到好多四川辣椒,但味道完全無四川既麻辣,只有好輕微既辣味。雞塊炸得乾身,無汁,跟傳統煮法既四川雞有好大分別但差在超鹹,只食左兩塊,已經唔能夠再食落去。
擔擔麵:味道普通,麵太 "淋",無特別。
馬蹄糕:外面有一層脆皮,呢個係我唔鐘意既地方,因為感覺比較膩。而馬蹄糕本身則欠馬蹄香味,亦食唔到馬蹄粒粒,唯一可取係唔太甜。可能本身唔係甜品愛好者,而女朋友們就覺得ok,全碟清曬!
當晚星期五食餐時段只有4枱(包括我地一枱),其他3枱都係外籍朋友。食物質素普通,係預期中既食裝修。叫做黎過、試過,ok 啦!不過相信是晚消費唔平,朋友們要您地破費破費喇!