2023-07-01 82 瀏覽
今次帶一個好中意食鮑魚嘅朋友,嚟試一試遠近馳名嘅阿翁鮑魚,點解話係遠近馳名呢?因為呢間富豪酒家已經連續13年攞到米芝蓮一星,相信對於中意食好嘢嘅香港人嚟講,食米芝蓮並唔係咩新奇嘅事,但要連續13年拎到呢個殊榮,就一定代表呢間餐廳有過人之處。今次揀咗$1480嘅「阿翁鮑魚美食宴」套餐,一個價錢就可以試齊幾個出名嘅菜式,性價比非常之高。套餐嘅菜式都相當豐富,首先開場帶動味蕾嘅係「紅燒砂鍋包翅」。砂鍋燉煮嘅包翅,燒到熱辣辣咁上枱,湯汁非常濃郁,有種金華火腿嘅天然鹹味,令人食指大動。個包翅質地滑溜,入口後即化,非常好味!接著就係主角「30頭特選吉品鮑」。呢個菜式真不愧係餐廳嘅招牌菜,鮑魚肉質緊緻,口感彈牙,同時又唔失嫩滑,而且鮑魚本身嘅鮮味同調味都非常搭配,可以話係乾鮑最完美嘅呈現。第三道菜式就係「清灼唐生菜膽」。唔少人可能覺得生菜好普通,但係呢度嘅生菜膽真係清新爽口,清灼手法更顯其綠意盎然,絕對係一道讓人回味無窮嘅佳肴。然後就係「油泡生劏斑球」。斑球經過油泡後,肉質變得更為鮮嫩,而且仲帶有一股獨特嘅香氣。一啖咬落去,鮮美四溢,外表簡單嘅斑球即使放喺其他名貴嘅菜式面前,味道亦都毫不失色。跟住係

跟住係「蒜香海斑頭腩」。海斑頭腩部分,肉質豐滿,而且魚味濃郁。蒜香嘅味道更係為呢道菜式添上咗一份獨特嘅美味,一種斑可以有兩種咁好味嘅食法,餐廳可謂落足心思。

再嚟就係「富豪脆皮雞」。見到「富豪」兩個字就知道又係餐廳嘅招牌菜式。呢味菜上菜嘅時間比起其他菜式會耐少少,因為隻雞喺廚房師傅即刻燒出嚟嘅,先至確保到雞皮嘅香脆,結果亦都證明等待係絕對值得嘅,雞皮咬落去係直頭聽到脆裂嘅聲,肉質鮮嫩多汁,而且味道濃郁,絕對係一道值得一試嘅佳餚。

食完隻雞就差唔多嚟到尾聲啦,套餐嘅主食係「迷你鮮荷葉飯」。荷葉香氣四溢,飯粒綿密可口,同時搭配埋脆皮雞一齊食,口感層次豐富,會有種意猶未盡嘅感覺。

嚟到甜品環節,就有「原燉杏汁官燕」。呢個糖水非常滋補,官燕燉得入口即化,杏汁甘香,令人陶醉其中。甜點方面,就有曲奇同椰汁糕。曲奇鬆脆,椰汁糕則是綿綿緻緻,清香嘅椰子味同口感極佳,為呢個宴會畫上一個完美嘅句號。

總括黎講,今次體驗真係非常滿意,員工嘅服務態度都好好,每道菜式都精緻美味,令人食過返尋味。尤其中意食鮑魚嘅朋友,一定要嚟呢間富豪酒家試吓!
2023-06-23
  • 阿翁鮑魚