2021-03-07
星期日特登揸車嚟長沙灣,原本諗住去食附近新開嗰幾間Cafe,但係全部都冇位,失望之際突然諗起細細個屋企人好鍾意買新鮮出爐嘅新華酥皮蛋撻返去做下午茶,又記得之前沙嗲牛肉麵關注組有提過新華,所以就帶男朋友去試吓!入到去,即刻有想當年嘅感覺,突然發現長大後已經好少去呢啲保留懷舊感覺嘅茶餐廳。一坐低即刻嗌咗個特餐,一碗沙嗲牛肉麵,火腿奄列加牛油餐包,仲有一杯嘢飲。沙嗲牛肉麵個味好啱我,唔會太鹹,只係牛肉真係唔算太多塊,但係男朋友已經話好正!個公仔麵夠爽唔會太硬,係Perfect嘅麵質。火腿奄列個蛋唔會鹹,鍾意可以自己落鹽。餐包正常發揮唔太特別。最Crazy係個酥皮蛋撻,一見到個伙記捧住一底新鮮出爐嘅酥皮蛋撻,零秒手刀咁舉手order٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,因為出邊已經有人龍排緊。個店員都話我醒目( ´▽` )ノ。咬落去,黐線地好食,超滑嘅蛋,鬆脆嘅酥皮 omg 。最後男朋友講咗句,好彩d Cafe無位,先可以食到咁正嘅茶記😂
火腿奄列個蛋唔會鹹,鍾意可以自己落鹽。
餐包正常發揮唔太特別。
酥皮蛋撻