唔好意思,講真,我啱啱喺「金雞」嘆完一頓勁正嘅海南雞餐,全程嘆到我心花怒放!先講下去骨海南雞啦,簡直係一種藝術啊!雞皮脆口得黎唔會太肥,啖啖肉吖嘛,咁滑咁嫩,夾埋自家製辣椒醬同薑蓉,簡直係一次味蕾嘅盛宴。辣椒醬夠晒Kick,薑蓉又夠香,令隻雞滋味更加鮮明!😋跟住同香煎咸魚香肉餅撻一撻,鬼得意!外皮煎至微脆,一咬落去係滿滿嘅肉香,肉味紮實,嚟塊足料嘅咸魚片,合埋口味真係無得輸!點少得一碗靚湯啊?南瓜湯煲得噴香,粒粒玉米甜滋滋,飲落暖笠笠。隔離嗰碟時菜又新鮮又脆口,送飯正!啱啱好減少咗啲油膩感。最輝煌嘅,還是雞油飯,呢個又香又夾!飯粒黃潤,一啖下去讓人回味無窮,光呢個我都食得咁開心,整個晚上高興到我都想跳舞嗰種!🕺丫,簡直就係「肚皮都嘆咗一個滿足」噶晚餐。撇除個翻炒聲,環境勁正呀,等位都值得。今晚食飽飽,心情都靚晒!下次西貢行街碌累咗,我知我會直接殺入「金雞」啦!👍