成日聽人話食素? 去素年啦! 但你知唔知素年咁多間分店 每間都有啲分別呢🤪就算係深水埗區分店已經有福華街、汝州街 但想坐得梳乎啲建議去後者嗰間 樓面大啲 座位闊啲 仲可以享受埋日光灑落嘅氛圍☀️近門口櫃架上得意地擺上食品、雜誌、唱片、小飾物等 比人好整潔休閒嘅感覺👩🏻‍💼幾欣賞佢地員工係殷勤地serve每個客 即使對住啲熟客 定對份素食menu有疑惑嘅街客 都唔耐煩地解釋說明 又咁認真擺好每份餐牌餐具 話哂table setting都反映到員工素質👍呢啲無假嘅 做本先唔容易自己做過連鎖飲食業都知人係會燥底怠慢 Respect!。。。🦔👉日式照燒豆腐串燒三文魚刺身定食 $98(漬物、時令水果、 蒟蒻、炒野菜、珍珠米)· 估唔到素食店有西式泰式日式咁多款選擇 更驚訝見到份presentation咁精緻嘅日式料理!採用日式扇形托盤、靚靚方形瓷碟已見其用心 保留日式料理元素下呈現特色素食😚· 豆腐串燒到有哂坑紋 灑埋辣粉 十足似日式串燒咁靚 外表似硬豆腐 但內層有海綿咁soft 質感有啲得意的反差萌kekee· 🍣三文魚刺身像真度極高!! 完全估唔到係蒟蒻 質感似硬版果凍咁 但再爽口啲 重頭戲就

👩🏻‍💼

👉日式照燒豆腐串燒三文魚刺身定食 $98
(漬物、時令水果、 蒟蒻、炒野菜、珍珠米)

· 🍣三文魚刺身像真度極高!! 完全估唔到係蒟蒻 質感似硬版果凍咁 但再爽口啲 重頭戲就係upgrade咗個茶漬飯🍵啱哂啲重度茶控!因為就係極濃抹茶🤤不過呢個菜壺啲熱水少咗啲 均分啲係更理想嘅茶漬(濃茶控就無所謂啦🤭
· 其餘就係日式料理常見嘅漬菜、炒菜 適量地加上紅肉火龍果啱哂我呢啲想要飯後生果嘅人🤪甜啲會更perfect

👉酸種貝果焦糖香蕉牛油果全日早餐 $128
(香草烤野菜大啡菌菇、果醬、 雨衣甘藍沙律、青檸、炸旋風薯片)
· 雖然味道係重中之重 但頗欣賞呢間素食店對於每份餐細節上嘅用心 尤其未食前已經被賣相吸引❤係即使唔係恆常素食者都感到賞心悅目 唔會被「素」limit咗
· 錯重點嘅我好想表達旋風薯片真係炸得好好食!夠大塊 香脆而不膩
· 其實驟眼見好似蔬菜大總匯咁 但水準頗高質啦 秋葵、南瓜嗰啲火喉掌握得剛好 大啡菇好水嫩juicy🤤少見地係allday breakfast放上焦糖香蕉 唔會比塊蕉咁寡 又迎合到喜甜者嘅口味😉

· 純素貝果原意不錯 係質感有點差強人意 需要比多啲牙力咀嚼 可能因為已有牛油果作伴 唔太get嗰隻獨特果醬點綴bagel嘅作用 可能作為薯片嘅調味料更發揮到佢小清新嘅作用

🍵
跟餐有free嘅熱玄米茶/凍伯爵茶 不過小妹都upgrade做coffee同Oat latte☕拉花完美展現 Let's go vegan🌱

👉海鹽焦糖朱古力伯爵茶撻 $58
擺盤裝飾又係美美的❤on top伯爵茶層夠香濃突出 即使朱古力再濃味都唔會被搶fo🍫嗰海鹽素朱古力層整體好smooth 另有焦糖醬近撻底 撻皮薄而鬆脆 🤣係獨食成件可能會覺得幾濟咁要share喲!