2016-05-08 583 瀏覽
一班人去食飯,最岩緊係食中菜啦,叫幾個小炒呀、菜呀、煲呀一齊share食真係又warm又正嫁。講真食中菜喱啲野好少會食到伏嘅,不過話好出色嘅又唔係咁易搵到嫁喎,今日食嘅喱間,係少數我覺得每樣野都整得好出色嘅食店。辣酒煮花螺 ($168)花螺出面好多地方都有,次次叫完都無咩驚喜,但係今次竟然令我眼前一亮。呢味菜嘅靈魂,佢既辣汁,辣度中高,辣得黎有唔同層次,唔會辣得好死食唔到其他味,香料味緊隨後勁,酒香慢慢浸出黎,非常出色,拎黎撈飯一流。蒜蓉粉絲蒸娃娃菜($78)娃娃菜面舖滿大量嘅蒜蓉去蒸,一上枱已經聞到好強嘅蒜蓉味。娃娃菜嘅清甜同蒜蓉嘅甘香味互相好配搭,調味偏向輕口清淡,所以就算食埋下面嘅粉絲都唔會話好heavy好油膩,屬健康之選。花雕醉乳鴿 ($118)份量十足,滿滿嘅乳鴿盛載係隻大碟上面。一上枱已經聞到好正嘅花雕酒香,就知道落足料去炮製啦。食落果然無失望,乳鴿有好香濃嘅花雕香,咬落亦都好入味,鹹鹹香香,證明浸泡嘅時間好足,但係肉質都仲係好嫩滑,肉感豐厚咬落每一啖都係肉。豬手都好推介,外皮脆卜卜,肉質彈牙,脂肪部分又夠淋,味道偏重口,如果點埋佢個汁就鹹左少少,不過真係好野味嫁。
辣酒煮花螺 ($168)
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜($78)
花雕醉乳鴿 ($118)