2018-05-27 1375 瀏覽
見個餐牌話個大廚係鯉魚門做過。加上d相既賣相同價錢ok所以黎試下打去訂枱問有無咩菜式要預先訂阿姐話最好海鮮都提前講定 , 我訂星期六但唔係咩特別節日 ,無限時。阿姐話夜晚做一轉,唔會翻枱,可以一路食到尾。無切蛋糕費。 我地四個人食左椒鹽豆腐炸蝦丸脆豬手美極煎鮑魚花雕蟹蒸蛋冰鎮芥蘭同叫左個當日推介既乳鴿皇豆腐ok入面幾滑 外面個椒鹽味都做到。但可以再重口味d。會更歡喜 因為鐘意重口味所以又係煎炸野炸蝦丸。有十粒呢個幾好食 。香口。夠熱其實呢個豬手點蜜糖幾好味 但有屋企人話個皮硬左少少。 咁佢個皮又真係未去到好鬆脆。一咬就脆開個種開心。但佢個蜜糖味加埋黎食又真係其他地方暫時未食過。所以一試無妨。一上台就係呢個份量。每條菜都去左莖既表皮 。所以食起黎比相像中嫩。都唔錯。鮑魚都香口 界花之間有蒜粒 美極既鮮味都入到去 咬落幾彈牙 。乳鴿皇忘記影相。有人活太咸。可能我重口味所以還好。但可以唔叫無乜特別。影相幾靚。蛋滑既。但呢樣應該要做到反轉個殻 。無膏。最多肉係大蟹鉗但整體無太大驚喜。餐廳相一張 唔太大。環境唔好有太大期望。會有兩三粒蚊知不斷騷擾你。雖然係得個頭食都唔會expect 有裝修。但的

打去訂枱問有無咩菜式要預先訂

冰鎮芥蘭
同叫左個當日推介既乳鴿皇

因為鐘意重口味所以又係煎炸野
炸蝦丸。有十粒
呢個幾好食 。香口。夠熱

影相幾靚。蛋滑既。但呢樣應該要做到
反轉個殻 。無膏。最多肉係大蟹鉗
但整體無太大驚喜。

餐廳相一張 唔太大。環境唔好有太大期望。會有兩三粒蚊知不斷騷擾你。雖然係得個頭食都唔會expect 有裝修。但的確有改善空間。
2018-05-19
生日
食物質素係中上,但服務真係好差中午十二點訂晚上七點半十二位,我哋七點五就到,但話佢地攪錯左暫時冇位要安排下,廿分鐘過後總算安排左一張六人台俾我哋坐十二人,見老闆娘又道歉又叫體諒下就算,我體諒點好十二道菜後過左一個鐘都未上第一道菜就催啦,老闆娘又話今晚多客,又話睇過廚房下張單開始就係我呢台,會出哂俾我地先做下台餸。我哋再次體諒結果,菜都係斷斷續續咁上,於坐低後兩個半鐘好不容易黎左點好的十二道菜當中九道。又再催,今次老闆娘除咗叫體諒之外出多咗一招“ 賴廚房”,話廚房漏單唔關佢事。我已經忍唔住話:我哋黎幫襯就係你整家公司,其實唔係好想理你內部問題,你都係快速出埋嗰三個菜俾我啦。已經係再三體諒坐低後三個幾鐘黎左點好的十二道菜當中十一道,我哋已經忍唔住要埋單走,結果張單:1. 冇黎的第十二道菜照計錢2. 飲品錢又計多左3. 有項$100服務費真係不禁令人懷疑呢一間係乜嘢店舖。錯唔緊要,我哋體諒,但每次錯都係客人蝕底就好可疑,再者,呢間算係餐廳?酒樓?要收服務費?收都唔緊要,十二個人點計$100服務費呢?總結:收費可疑,服務九流。我唔會再幫襯
食物質素係中上,但服務真係好差

1. 冇黎的第十二道菜照計錢
2. 飲品錢又計多左
3. 有項$100服務費

總結:收費可疑,服務九流。我唔會再幫襯
2017-11-05 1282 瀏覽
美味的一餐,價錢合理,店員親切有禮,,食左一半先醒起忘記同食物拍照,所以只得兩款餸,是日得三人用餐所以只叫了四款食物,有啫啫介蘭煲,炸蝦丸,脆皮豬手(份量好足够),魚肚蝦干浸娃娃菜等等,一定會推介朋友
美味的一餐
,價錢合理,店員親切有禮,
,食左一半先醒起忘記同食物拍照,所以只得兩款餸
2017-10-18 1241 瀏覽
之前黎過食,覺得整體幾好,所以媽媽生日飯推薦左呢度。我地7點準時到,陸續落單,可能喺週末的原因,加上全場爆滿,我地的送菜幾乎每樣都等左10-20分鐘⋯再三叫餐廳追追,都喺等等等...當中我地有老人家同小朋友整體食物質素都下降左~影相只影到呢度,後面等到無心機影
2017-07-30 1316 瀏覽
叫左豬手,夠脆冰震介蘭,天氣熱,食呢個!椒鹽鮮尤:好大碟炸子雞,皮好脆粟米班塊,正常,好食介抹牛柳,個味得,但牛柳好un,煮過龍仲有小炒王,好食,少辣!但個冷氣唔夠,台台都抹汗,希望攪攪佢就最好!下次會再幫襯!
叫左豬手,夠脆
冰震介蘭,天氣熱,食呢個!
椒鹽鮮尤:好大碟
炸子雞,皮好脆
粟米班塊,正常,好食
介抹牛柳,個味得,但牛柳好un,煮過龍
仲有小炒王,好食,少辣!

但個冷氣唔夠,台台都抹汗,希望攪攪佢就最好!下次會再幫襯!
2017-06-28 3418 瀏覽
🤓<佐敦隱世中菜館飯飯店 味道真係「飯飯」掂!>😋點解喺佐敦都叫隱世?😟 因為佢坐落喺佐敦站同柯士甸站中間 兩頭唔到岸😂 一般唔喺附近出没既朋友 係唔會知 但其實街坊好熟悉🤣 雖然唔就腳但好味行少少都值得既😃(遲下有機會再介紹下附近幾間正野俾大家 😈) 其實花太郎我因為機緣巧合下已經食過幾次 今次鍾意可以share下🤓食店既餸菜係好有經驗既中菜大廚煮 質素有保證 , 除左有大眾少炒外 時令海鮮 仲有d有創意既菜式 😋 好似呢個🍴芥末牛柳粒 🍴98 蚊用左洋葱 青瓜🥒🌰做底 加上主角 軟林juicy 既牛柳粒🐂 上面鋪上甜甜地既wasabi芥茉醬 又唔太辣 開胃 又好味 🤓😋🍴芝士海皇焗西蘭花🍴 118 蚊本身健康既西蘭花 🌿加上濃厚既芝士醬🧀一齊焗突然變得好邪惡 😋😈 芝士醬香濃完全滲哂落西蘭花 加上 魷魚 🦐大蝦🦐等新鮮 海鮮 好滋味 😋🍴泰皇骨🍴 98 蚊用左豬肉🐖排骨肉整成 排骨夠肥味 近骨位好彈牙 配上近似泰式辣醬既醬汁上碟 酸甜開胃😋🍴欖角蜜糖金沙骨 🍴88 蚊推介之一 😋 用左肥豬肉 加上欖角醬整成 再點以蜜糖醬🍯 欖角同蜜糖既味道好match, 口感首
🤓<佐敦隱世中菜館飯飯店 味道真係「飯飯」掂!>😋
(遲下有機會再介紹下附近幾間正野俾大家 😈)

🍴芥末牛柳粒 🍴98 蚊

🍴芝士海皇焗西蘭花🍴 118 蚊

🍴泰皇骨🍴 98 蚊

🍴欖角蜜糖金沙骨 🍴88 蚊
推介之一 😋 用左肥豬肉 加上欖角醬整成 再點以蜜糖醬🍯 欖角同蜜糖既味道好match, 口感首先試到醬汁 然後有肥豬肉香 仲有少少軟骨既口感 推介😋

🍴黑椒蜜汁 德國脆皮豬手 🍴168 蚊
豬手肉都算大隻🐖 皮脆肉嫰 口感味道帶點黑椒香味 上面放上少去炸蒜更顯惹味 🤓. 同德國豬手唔同既係佢冇甘感 同濃味 , 點以 蜜汁醬 更開胃更有特色 😋

🍴芥茉咸魚🐟煎肉餅生菜包🍴 98 蚊
有創意之選 醬煎過既咸魚肉餅 加上wasabi沙律醬 用青瓜🥒同生菜一齊包住食🌿 , 本身醬汁同肉餅偏咸 但加上生菜 就中和番濃味 配合得幾好🤓。再加上微甜辣既wasabi醬 感覺幾清新開胃 😋

🍴金沙白飯魚 🍴 98 蚊
用左咸蛋皇🥚沙既白飯魚🐟 咸蛋皇沙沙既口感完全蓋住熱辣辣既白飯魚 😋諗諗都覺得邪惡 配啤酒一流😈

🍴大良炒鮮奶 🍴108 蚊
懷舊順德菜 既炒鮮奶 🤓鮮奶都算炒得幾香滑同夠蛋味 , 若加點醋會更好食, 若果鮮奶滑d同口感散d個人覺得更好 😋
2017-06-28
2017-05-29 831 瀏覽
食物品質超班經首要讚的因素 加上主理厨師細心堆放出每項精緻菜式 經已證明了(飯飯店)對客户的細心和對食物品質水準要求程度的執著。 希望這飯店能夠於未來越做越好 令一眾光顧的客户都能夠享受 感受到這份認真

2017-05-26
用餐優惠
優惠券
  • 招牌豬手
2017-05-27 808 瀏覽
舊同事聚舊,先發現佐敦炮台街有間隱世小炒王,呢到裝修幾整潔,牆上貼上不同標詞,平時很小去廟街附近食野,所以搵咗好耐先搵到呢間隱世小炒王飯飯店呢度最特別係佢嘅戰鬥碗,平時吾飲啤酒嘅我,都忍吾住要戰鬥一下先,哈哈至於食物方面,佢地嘅小菜有鑊氣同有水準。其中蟹子蛋白炒飯很特別,份量很多,味道不錯另外,點咗魚肚莧菜很足料,魚肚很大塊,吾係魚肚絲另外呢個排骨很有鍋氣,有軟骨又啖啖肉,配上蟹子蛋白炒飯,非常好嘅配搭!

至於食物方面,佢地嘅小菜有鑊氣同有水準。

其中蟹子蛋白炒飯很特別,份量很多,味道不錯

另外,點咗魚肚莧菜很足料,魚肚很大塊,吾係魚肚絲

2017-05-18 535 瀏覽
想食地道小菜,在網上找到呢間。平時唔會行的街,有著不平凡的小店2個人叫5個小菜,因網上訂位free一個小菜搞到食唔晒每道菜很有水準,值得再食冇諗過要寫食評,不過覺得好店應該推薦下俾大家有d菜名都冇記
2個人叫5個小菜,因網上訂位free一個小菜
搞到食唔晒
每道菜很有水準,值得再食
冇諗過要寫食評,不過覺得好店應該推薦下俾大家
有d菜名都冇記
椒鹽鮮魷
金銀蛋莧菜
黃金白飯魚
椒鹽鮮魷
金銀蛋莧菜
黃金白飯魚
2017-04-29 2294 瀏覽
為好友慶祝生日, 不是隨便選址, 吃的要是中菜, 地方要是方便旺角尖沙咀不是食到爛就是貴夾唔飽所以我們偏愛往佐敦覓食, 喜愛它禾稈冚珍珠, 喜歡它地道十足由於有朋友對海鮮過敏, 那我們今晚與海鮮無緣了, 但不失雅興!食飯最緊要齊腳, 食乜都開心所以五個人每個點一個餸, 飲碗先!沙拉骨一般沙拉骨都以高溫油炸, 雖有肉汁但肉質過老但這家的沙拉骨, 肉質夠肉汁之餘肉質好稔, 煮得好香,完全唔乾身我想秘訣就是用料是一字排, 因為食到最後只淨下一條完整的單骨一字排是瘦肉中夾有脂肪, 所以味道特別滋味脆皮豬手遞上時已經切開, 份量挺多很厚肉, 但看回那豬手骨其實又不算大隻肉質帶咸而細嫩, 脂肪比例不高但靈魂竟不在主角豬手, 反而是醬汁 - 黑椒蜜糖聽起來沒什麼特別黑椒蜜糖豬手很常見但入口完全有驚喜, 用的竟然是新鮮蜜糖而非只有蜜糖味的那種大良炒鮮奶不在餐牌上的菜色, 只是我看到貼在牆上的相片才知道有起切還以為是賽磅蟹, 因為菜名太細隻字了上枱時又一驚喜, 大家都為了炒鮮奶而起哄, 因為這是一份炒鮮奶山吧!味道略帶點咸, 炒得好嫩滑..很高評價!順德菜不是隨處可食到, 還要是有質素的, 必選菜式另外
旺角尖沙咀不是食到爛就是貴夾唔飽

食飯最緊要齊腳, 食乜都開心

所以五個人每個點一個餸, 飲碗先!
青島

沙拉骨
一般沙拉骨都以高溫油炸, 雖有肉汁但肉質過老

一字排是瘦肉中夾有脂肪, 所以味道特別滋味

脆皮豬手
肉質帶咸而細嫩, 脂肪比例不高
但靈魂竟不在主角豬手, 反而是醬汁 - 黑椒蜜糖

聽起來沒什麼特別黑椒蜜糖豬手很常見
但入口完全有驚喜, 用的竟然是新鮮蜜糖而非只有蜜糖味的那種

黑椒蜜汁德國豬手

大良炒鮮奶
不在餐牌上的菜色, 只是我看到貼在牆上的相片才知道有
起切還以為是賽磅蟹, 因為菜名太細隻字了

味道略帶點咸, 炒得好嫩滑..很高評價!

順德菜不是隨處可食到, 還要是有質素的, 必選菜式
大良炒鮮奶

另外還有小炒王沙薑雞都很出色, 用料新鮮
沙薑雞

最後最後, 生日蛋糕不可少, 店家是不收切餅費的喔
老闆娘還主動幫我們多角度拍照, 是個要求的人
她還對我說下次可以訂樓上座, 會比較靜適合三五好友聚餐

好欣賞這樣有質素的餐廳, 朋友說下次來試養生鍋呢
2017-04-28
生日
青島
黑椒蜜汁德國豬手
沙薑雞
2016-06-17 4549 瀏覽
:單挑碗 👉🏾 戰鬥碗 👉🏼 投降碗🏳️識我既朋友都知道我係酒鬼一名🍺 雖然酒量一定唔算勁 但玩酒game贏到男仔都證明我係半個女漢子🌚 咁鍾意飲酒都係因為有個同樣好鍾意飲酒既老豆👨🏻 所以同左爸爸黎到佐敦呢個飯飯店撐檯腳 食海鮮小炒🦀 咁有鑊氣既當然要飲返杯🔥 呢到好特別 唔用杯飲酒 我地用碗!姐我特別豪氣 問侍應姐姐拎左個單挑碗⋯⋯黎影相 唔係飲😂 你唔好以為假架!個碗真係好鬼大架 差少少就好似塊面咁大😎 所以我都係正正經經同老豆乾左幾碗戰鬥碗🍻 至於食物就叫左 蜜椒脆皮德國豬手 $168,個醬好特別,而且又夠脆,超中意呢個呀!仲有一個酥炸黃金蝦配紅咖哩就真係差d啦,蝦好細隻冇咩肉 雖然係黃金姐係用蛋黃再炸 但唔夠香 而且咖喱都一般。最後就係芝士汁海皇焗西蘭花,面頭都有不少海鮮既,冇咩特別 而且有點兒膩。最好食都係個豬手呀!
:單挑碗 👉🏾 戰鬥碗 👉🏼 投降碗🏳️

咁鍾意飲酒都係因為有個同樣好鍾意飲酒既老豆👨🏻

所以同左爸爸黎到佐敦呢個飯飯店撐檯腳 食海鮮小炒🦀

姐我特別豪氣 問侍應姐姐拎左個單挑碗⋯⋯黎影相 唔係飲😂

你唔好以為假架!個碗真係好鬼大架 差少少就好似塊面咁大😎

所以我都係正正經經同老豆乾左幾碗戰鬥碗🍻

2016-05-31 2822 瀏覽
廟街是香港最有特色的街道之一,遊人如鯽。好久沒去過,今晚重遊舊地,發覺變化很多,但卻好像又了無新意,已沒有以前般吸引。逛完後,就到附近炮台街找吃,即以前所謂的新填地附近,發現有間仿似地道老店,叫飯飯店,有地道小菜、招牌小炒、煲仔菜和海鮮等供應。店鋪裝飾簡單,十足地道老店。簡單點了蜜椒脆皮德國豬手 ($168)加和味雞煲 ($128半隻)。蜜椒脆皮德國豬手,份量十足,原隻豬手夠大隻。豬手外皮焗到金黃鬆脆,外皮、脂肪和嫩肉層次分明。入口外皮鬆脆 ,脂肪和嫩肉味道融為一體,肉香四溢。再配桂花蜜醬汁,十分好味。和味雞煲半隻都好大堆頭,大黑鐵煲配以石油氣爐溫火暖著,雞件大大件件,面頭舖滿芫荽,配料還有洋蔥,芫荽和洋蔥的蔥香,加上雞件散發的油香,十分惹味。雞肉亦相當嫩滑,肉汁豐富,完全發揮地道雞煲的味道。
蜜椒脆皮德國豬手 ($168)
和味雞煲 ($128半隻)
和味雞煲 ($128半隻)
2016-05-27 4320 瀏覽
跟女朋友去了廟街買野,於是就到了附近的<<飯飯店>>食小炒。晚市好多人,不過剛剛有二人枱,所以唔使等,有位座。坐底後,就會問茶。菜單圖文並茂先點了飲品,我點了男人的浪漫啤酒<<ASahi>> 大啤。配上飯飯屋的戰鬥碗,感覺浪漫得來帶有幾分豪邁。先來的是<<生炒骨>>,配菠蘿青椒,小小酸又小小甜,很開胃,入口很爽,很夠獲氣。<<花雕醉香乳鴿>>上到枱已經聞到花雕酒香,入口乳鴿很入味,又滑溜又嫩,很特別。<<美極乾煎鮑魚>>,一碟有四隻,賣相雖然不太討好,但鮑魚入口爽口彈牙,口感豐富。

晚市好多人,不過剛剛有二人枱,所以唔使等,有位座。
坐底後,就會問茶。
菜單圖文並茂
先點了飲品,我點了男人的浪漫啤酒<<ASahi>> 大啤。
配上飯飯屋的戰鬥碗,感覺浪漫得來帶有幾分豪邁。
2016-05-22
  • 生炒骨
  • 花雕醉香乳鴿
2016-05-24 1216 瀏覽
推介雞煲今次是專程來食雞煲的。有人話,食雞煲一定要食辣既,嗜辣一族既我表示十萬分同意,試問唔辣既雞煲又點叫做雞煲呢?我同細佬坐低,叫左半隻雞煲,驚唔夠飽,又叫多碟小炒王雞煲上枱,已是香氣撲鼻,青紅椒襯托的醬香雞件很有光澤,熱力逼人。 食個陣,舌頭先感受到燙熱,然後牙齒沒入嫩滑的雞肉,輕輕撕開,就嘗到醬汁的花椒,八角,洋蒽香味,再提起一陣陣辣,真係超爽! 食左幾舊,都冇嚡口。 辣度唔算太勁,但配合醬汁味道很爽,依個雞煲可以列入我最鍾意既幾間雞煲之一。 而我地都趁熱好快甘消滅左佢。 食完雞煲之後,我地就轉攻小炒王。 小炒王上枱時油亮有熱氣,份量幾足,有香脆的腰果,蒜苗,爽彈的玻璃蝦,魷魚,還有咸香的蝦乾,口感甚為豐富,以XO醬炒過,熱辣香口,甚為惹味,用來下飯不錯。 以雞煲同小炒王送左兩大碗白飯,我同細佬都飽到痴線,下次再黎要搵多條友。
推介雞煲

今次是專程來食雞煲的。

我同細佬坐低,叫左半隻雞煲,驚唔夠飽,又叫多碟小炒王

2016-05-24 1157 瀏覽
今日喺佐敦搵雞煲食,跟住俾熱情嘅店員拉左入去試呢一間飯飯店,呢度個雞煲唔係吃完雞可以打邊爐果隻,只係一盤雞煲加生菜。所以我哋亦都叫咗其他小菜飽下肚。綜合來講呢度嘅小菜,炒得唔錯。夠晒惹味。呢個牛柳粒双拼雞軟骨108元,風味一流。牛柳軟,唔服,辣辣地,送凍啤酒好正。雞煲我冇乜點食,因為怕辣。成隻198元,唔貴。腐乳炒通菜,78元,有點偏鹹。芝士焗西蘭花88元,好食穩陣之作。店員推介呢個焗豬手 158元都唔錯,皮焗得脆脆地,骨膠原豐富。肉就唔係好多,所以五人share嘅話,每人都係識得兩三塊。呢度啲啤酒$20一支亦都非常之抵飲!總括來講,呢度食下家常便菜都唔錯,又抵食。
綜合來講呢度嘅小菜,炒得唔錯。夠晒惹味。

雞煲我冇乜點食,因為怕辣。成隻198元,唔貴。
腐乳炒通菜,78元,有點偏鹹。

芝士焗西蘭花88元,好食穩陣之作。
呢度啲啤酒$20一支亦都非常之抵飲!

總括來講,呢度食下家常便菜都唔錯,又抵食。