2018-05-17
放假去酒樓飲茶,冇乜要求,去啲街坊酒樓,貪佢夠平,雖然特價點心選擇不多,但係比起其他酒樓都要平。特價點心,有$12.8和$9.8 的選擇,會不定時轉下特價點心款式。 優惠孖寶都有兩款價錢選擇,$20.8和$28.8 。流沙奶皇包,賣相好靚,蒸得啱啱好,包皮沒有蒸到林曬。趁熱食,裏面的確流心,味道都夠蛋黃香味。 煎蘿蔔糕,正常都係有三塊,佢呢度嘅size唔算細嚿,而且煎得好靚,外面金黃香脆,點甜醬同辣醬食,係我嘅至愛。不過蘿蔔糕嘅餡料好少,粉多。淮杞灌湯餃,即是淮山杞子做的湯,浸住灌湯餃。灌湯餃裏面有好大隻蝦,餡料豐富,淮山杞子味則不算突出,以前是瑤柱湯,感覺瑤柱湯好味過淮山杞子湯。免治牛肉腸,都算大條,見佢肥嘟嘟,應該幾多餡。 免治牛肉腸,是用蒸牛肉的牛肉做餡,感覺抵食過一籠蒸牛肉,因為仲有腸粉包住畀你食,粉皮係厚啲,但係好滑。欖角排骨飯,好細碗,如果分量多返啲,感覺抵食啲,因為 一個人已經可以食曬呢盅飯。 欖角好香,用來蒸排骨一流,排骨仲有蒜蓉味,就係份量少咗啲。欖角蒸排骨都真係好好食。埋單$76,兩個人食個早餐,嘆餐茶,唔算貴。
優惠孖寶都有兩款價錢選擇,$20.8和$28.8 。
不過蘿蔔糕嘅餡料好少,粉多。
淮杞灌湯餃,即是淮山杞子做的湯,浸住灌湯餃。
免治牛肉腸,都算大條,見佢肥嘟嘟,應該幾多餡。
埋單$76,兩個人食個早餐,嘆餐茶,唔算貴。