2022-12-20
臨近聖誕,今晚收工去左尖沙咀食飯,貪尖東聖誕氣氛濃厚!係隔離食左個light dinner之後轉場去左Avenue75 飲返杯。Avenue75係一間酒吧餐廳,裝修以海藍色為主調,燈光昏暗,音樂輕鬆。餐牌主要係小食,有Tapas,串燒,都有肉類,薄餅,湯,意大利粉同意大利飯。先叫一杯cocktail。Ankara $100 另加一Hibiscus Infused Bombay SapphireVerbena Rooibos TeaHoneyChilli Peri Peri呢杯cocktail係非洲背景,賣相好exotic,隻杯同隻碟係一套。而且係暖暖地上枱,夠特別。顏色呈酒紅色。味道方面唔難入口,面頭有一粒辣椒,服務員特別提我地唔好咬粒辣椒。白鱔 秘制燒汁 $78 另加一白鱔串燒一客三件大大件,燒得皮脆肉香,食落勁多肉汁,肉質彈牙,非常好食啖啖肉。伴有車厘茄同醃青瓜解膩。香茅雞翼 $65 另加一香茅雞翼一客3隻,變咗單骨方便食用,燒得燶燶地,皮脆肉嫩,食落隱隱有香茅味。都係伴有車厘茄同醃青瓜解膩。照燒美國牛仔骨 $118 另加一照燒美國牛仔骨一客兩片,燒得肉質嫩口又多汁,照燒汁味道唔錯
先叫一杯cocktail。
Ankara $100 另加一
香茅雞翼
香茅雞翼 $65 另加一
照燒美國牛仔骨
照燒美國牛仔骨 $118 另加一
照燒美國牛仔骨一客兩片,燒得肉質嫩口又多汁,照燒汁味道唔錯,配有黃色芥末醬,唔洗點都夠味。
今餐食物認真唔錯呀。