2022-11-29
約左朋友出嚟聚舊,友人一向都很喜愛嘆茶,所以今次就特意選了油麻地「花園酒家」。酒樓喺呢區經營多年,口碑向來不俗,所以平日都有唔少街坊熟客嚟幫襯。我哋大約中午 12 點到,見到大堂已經幾乎坐滿了食客,幸好知客眼明手快,即刻為我倆安排了轉角處的位置,地方不錯,環境較清靜。 細閱餐紙,點心選擇多不勝數,另外還有一系列精選小菜、特色粉麵飯、燒味和惹味小食等供應。我揀左兩款點心,而友人就負責點小食。雪山叉燒包 ($25.8) 叉燒包上桌時仍熱辣辣,外皮酥香鬆化,入面餡料十足,叉燒鹹香帶甜,趁熱食最好味。生滾魚片粥 ($29.8) 粥底煲得好綿,魚片數量特多,魚肉嫩滑又無骨,入口味道挺鮮甜。脆炸妙齡鴿 ($48) 乳鴿外皮炸得相當香脆,但食落又唔會太油,加上 Size 剛好,唔算特大,反而令鴿肉更加嫩滑,入口啖啖 Juicy。另外呢客椒鹽魷魚鬚 ($48) 水準亦唔錯,外層炸粉唔會過厚,椒鹽嘅分量亦拿捏得十分準繩,加上魷魚鮮味足,食落好香好惹味。鹵水鵝掌翼 ($48) 鹵水鵝掌同鵝翼啖啖肉,絕對唔係皮包骨嗰隻,而且味道亦啱啱好,鹵得很入味,唔太咸,good! 最後大家 Share 左個化皮
最後大家 Share 左個化皮燒腩仔飯 ($45),腩仔切成一口大小,皮層香脆鬆化,肥脂爽軟不油,肉味香濃又無半點油膩感,用嚟送飯食一流!