2019-08-04
雖然我住係西環個頭既人基於以前讀hku個四年入面住足四年宿舍,所以都無咩理由唔識新興呢間野以前成日日日兩點鐘落去飲茶。凌晨時份既新興人數絕對唔少,都係座無虛席。畢左業,宜家只會日光日白咁岩經過港島區先黎食其實新興既價錢絕對唔貴。宜家出面好多酒樓大點特點都要廿幾蚊所以新興既價錢絕對唔貴奶黃流沙包必點-》咬落咸蛋黃香好勁,好好味。自從食過流沙包之後再食普通奶黃包已經係接受唔到蝦餃其實好考功夫皮一定要薄,好多酒樓都唔花心機係個皮到,包到好厚。食落淡淡皮,又乾。而新興絕對唔會有呢個問題。皮薄。至於個蝦,唔會霉好緊要。有d酒樓唔用新鮮蝦,已經霉晒之如豬肉落得太多。搞到太肥。新興蝦餃裡面淡淡蝦肉。我一個人食左三粒都唔夠至於燒賣。其實個人唔係太鍾意豬肉燒賣。所以唔一定會點咖哩金錢肚都係必點之一。金錢肚蚊到好入味,一d都唔韌。正!炸奶一樣係必點食物。不過佢日頭都唔係成日有。我記得佢多數係凌晨自有得食老闆既炸奶。😢😢😢😢😢
畢左業,宜家只會日光日白咁岩經過港島區先黎食
其實新興既價錢絕對唔貴。宜家出面好多酒樓大點特點都要廿幾蚊
所以新興既價錢絕對唔貴
蝦餃其實好考功夫
至於燒賣。其實個人唔係太鍾意豬肉燒賣。所以唔一定會點
咖哩金錢肚都係必點之一。金錢肚蚊到好入味,一d都唔韌。正!