2022-11-13
星期日放假又去覓食,今次同屋企人試吓呢間位於炮台山嘅逸東餃子非繁忙時間都坐滿人食物款式都幾多,除咗有湯餃、煎餃同蒸餃之外,都有其他嘅特色小食,而且價錢合理韭菜鮮肉湯餃湯餃叫咗10隻,餃子大大隻,皮薄足料,餡料飽滿,鮮甜多汁,韭菜香甜,豬肉肉質爽嫩。湯底係蕃茄薯仔魚湯,冇味精,魚湯鮮甜,帶有少少番茄酸甜味,醒胃,同餃子幾夾。除咗傳統嘅餃子之外,都有特別口味嘅餃子,我哋叫咗粟米芝士鮮肉煎餃,餃子煎到金黃色,賣相吸引,餃子皮煎得香脆焦香,餃子入面加粟米令口感更爽口,豬肉爽彈,加埋芝士鹹鹹香香,味道更豐富。椰菜木耳鮮肉煎餃木耳同椰菜清香爽口,豬肉比例都幾多,口感紮實。韭菜鮮肉煎餃由於食完韭菜鮮肉湯餃覺得好好味,於是encore埋煎餃,煎餃令韭菜嘅口感更加好,食落好爽脆,而且多汁鮮甜,非常推介玫瑰荔枝茉莉茶玫瑰同茉莉清香,同時都飲到荔枝嘅清甜,飲落好舒服,幾解渴。桂花元肉烏龍茶桂花同元肉嘅味道好夾,烏龍茶味香濃,甜度啱啱好
非繁忙時間都坐滿人
韭菜鮮肉湯餃
椰菜木耳鮮肉煎餃
木耳同椰菜清香爽口,豬肉比例都幾多,口感紮實。
韭菜鮮肉煎餃
玫瑰荔枝茉莉茶
玫瑰同茉莉清香,同時都飲到荔枝嘅清甜,飲落好舒服,幾解渴。
桂花元肉烏龍茶
桂花同元肉嘅味道好夾,烏龍茶味香濃,甜度啱啱好