2019-05-02
又黎到4月份了,到左呢個月份特別想食蒸氣鍋,咁岩朋友前陣子介紹左一間幾特別既蒸氣鍋店,今日就同埋女朋友一齊黎試下佢。今次黎食既呢間船渦開設係銅鑼灣既維安商業大廈既3樓,一上到3樓就會見到木船主題既裝飾,溫和既燈光感覺好有氣氛。講得上特別就當然同平時既有唔同啦,船渦係以一人一鍋形式經營,你無睇錯,的而且確係一人一個鍋,平時打邊爐就見得多,一人一蒸氣鍋我都係第一次見。每個座位設計成獨立空間,感覺好闊落,每個座位都有一個小型蒸爐,望住佢其實很QQ的,船鍋主要有3個套餐,我就揀左最頂級既八府巡按($328/1位),睇到個名都不禁聯想起周星馳既九品芝麻官。話咁快一隻堆滿海鮮既木船已經黎到我面前,望住呢隻豪華郵輪都已經流晒口水啦,另外提提,因為係自助形式,所以每張枱角都貼左張簡介,蒸之前望一望了解下要蒸幾耐,食過都知道每一款海鮮要用唔同時間去處理。聖子皇and黃金蚌率先登場既係聖子皇,簡直係特大聖子皇,放左入去真係連蓋都關唔到呢,蒸2分鐘左右,認真快手,聖子既特別豐厚,味道帶一點海鹽味,一隻都包你夠喉,黃金蚌都不錯,鮮甜有口感。貴妃蚌and大蜆另一個組合會係貴妃蚌配合大蜆,加埋蒸返3分鐘左右,最普
聖子皇and黃金蚌
貴妃蚌and大蜆
另一個組合會係貴妃蚌配合大蜆,加埋蒸返3分鐘左右,最普遍既貴妃蚌其實特別好食,唯獨佢特別juicy,大殼上裝滿滿既湯汁,零舍鮮甜,大蜆就夠晒過癮,一堆有成10多隻,食下一隻,食下又一隻,好似零食咁。
鮑魚
接住黎既鮑魚就要花多點時間,要夠5分鐘,鮑魚肉始終比較厚身,唔蒸耐小小真係唔熟,唔好睇佢咁鬼厚就覺得會好難咬開,時間剛好既鮑魚其實係好柔軟的,味道鮮美。
魚肉片
配上花花紅蘿蔔既魚肉片,望起黎都幾靚靚哦,魚肉就普通一點,都唔差。
8兩龍蝦
主角一號登場了,足8兩既開邊龍蝦,淨係望都已經覺得超多肉,要等足足7分鐘,真係有點心急爆了,龍蝦肉彈牙爽口,肉感豐富,啖啖肉超滿足。
蟹
主角二號就緊係蟹仔啦,同樣要蒸過7分鐘,一絲絲既蟹肉令人回味無窮,蟹殼特別軟,拆肉既過程一點都唔困難,最怕就係一d硬款蟹,食都食得唔過癮。
除左海鮮之外,都唔少得其他配料,當中包括安格斯牛肉,豚肉時蔬併盤,同埋三色燒賣。
當中既牛肉真係超級快,只要黎過1分鐘就蒸熟,一個字爽。另外既三色燒著賣都幾有特式,三隻當中,特別係辣椒丸最過隱,真心有點兒辣。
最後唔好忘記仲有個充滿海鮮鮮味既湯底,加返個岀前一丁,包保飯到上心口,但個人都比較認為粥底會好食d。
順便提一提,船渦仲提供有午市套餐,望過下入面既水師提督套餐都好抵食,好似118蚊就有好幾款唔同既海鮮,其中仲包括有蟹同帶子,有興趣的話,午市都係唔錯既選擇。