2015-12-30
今天同朋友來了這間韓國餐廳,前身整間餐廳也是食韓國燒烤的,依家將餐廳一分為二,前半部份仍然是韓國燒烤,後半部份係任食年糕的地方。地方不算大,十來張枱吧!枱也是圓形燒烤枱,枱上已放好了餐具,一樽茶,還有一鍋年糕,入面已經有一些唔同型狀的年糕,紅蘿白, 白蘿白, 南瓜片, 生菜, 魚片等等,仕应問我們要甚麼年糕的醬汁,有八款選擇的,有炒年糕汁, 蔘雞湯汁, 蕃茄汁, 即食麵湯汁, 炸醬汁, 咖喱汁, 豚肉汁及牛骨汁, 都好特別的, 我們選了應該最夾的炒年糕汁,有三隻辣椒的呀,唔知會唔會好辣呢?仕應還在我們爐邊倒上蛋漿!食物是放在外面任取的,有三張枱,一張枱放年糕及炸物,年糕有好幾款選擇,唔同形狀的呀, 好得意, 有數字的, 胡蘆, 圓形一片片, 通粉, 蝴蝶樣的, 還有公仔麵餅, 係分開一件件, 炸物也有4到5款,有紫菜米卷, 餃子, 魷魚, 雞塊等另一張枱是放公仔麵的,公仔麵也有六款架,有辛辣麵, 安城湯麵, 仲有幾款辣麵, 好多啊!旁邊有一個銀色的箱,原來是即食的魚片,熱辣辣用竹籤串住。另外還有其它丸, 腸仔, 車厘茄, 星形魚蛋, 蟹柳, 芽菜, 甘笋, 菜有些, 南瓜片, 金菇,
枱也是圓形燒烤枱,枱上已放好了餐具,一樽茶,還有一鍋年糕,入面已經有一些唔同型狀的年糕,紅蘿白, 白蘿白, 南瓜片, 生菜, 魚片等等,仕应問我們要甚麼年糕的醬汁,有八款選擇的,有炒年糕汁, 蔘雞湯汁, 蕃茄汁, 即食麵湯汁, 炸醬汁, 咖喱汁, 豚肉汁及牛骨汁, 都好特別的, 我們選了應該最夾的炒年糕汁,有三隻辣椒的呀,唔知會唔會好辣呢?仕應還在我們爐邊倒上蛋漿! 食物是放在外面任取的,有三張枱,一張枱放年糕及炸物,年糕有好幾款選擇,唔同形狀的呀, 好得意, 有數字的, 胡蘆, 圓形一片片, 通粉, 蝴蝶樣的, 還有公仔麵餅, 係分開一件件, 炸物也有4到5款,有紫菜米卷, 餃子, 魷魚, 雞塊等 另一張枱是放公仔麵的,公仔麵也有六款架,有辛辣麵, 安城湯麵, 仲有幾款辣麵, 好多啊! 旁邊有一個銀色的箱,原來是即食的魚片,熱辣辣用竹籤串住。
另外還有其它丸, 腸仔, 車厘茄, 星形魚蛋, 蟹柳, 芽菜, 甘笋, 菜有些, 南瓜片, 金菇, 秀珍菇, 粟米, 等等…… 仲有飯團及粟米, 紫菜, 可以等食完年糕, D醬汁加埋飯, 粟米, 紫菜一起整拌飯食, 好似好吸引喎. 最後因為太飽都冇整到. 我攞了不同的年糕試,有些不同形狀的,好特別,湯底顏色已經變成紅色,好似好辣咁,窩內一早已經有之前的年糕,一些疏菜等,年糕都好有咬口及淋身的, 都幾好味, 唔同形狀其實味道都差唔多, 個湯汁又唔係話好辣的, 旁邊的蛋好香好味呀, 都夠滑的. 因年糕比較痴, 所以個火好難控制, 好容易會痴底的呀 我們有食其它配料, 粟米原來係糯米粟米嚟架, 一般啦, 唔係好夠甜. 餐廳四週都係充滿韓國的味道, 有電視在播放韓國的飲食節目, 都係主要講年糕的呀. 我們最後食左辛辣麵, 最穏陣的呀, 因仕應加左湯後沒有再加湯汁, 所以已經淡左味, 麵煮一陣吸晒D湯汁, 都好味, 夠彈牙呀. 還有仕應都好細心的, 常常問我們要唔要加湯, 後尾佢幫我們加左蛋汁, 還加了芝士的呀. 芝士蛋好香, 好味呀, 又夠滑. 我們叫左10元三罐的飲料, 忌廉同埋蘋果汁. OK呀. 整體感覺都幾好呀, 年糕 放題應該沒有幾個地方會有, 好特別的IDEA, 如果食物可以多元化少少會更加吸引的呀, 不過這個價錢, 已好好了, 服務都好滿意呀.