2014-03-06
1906 瀏覽
話說上次食唔到,勁多人排隊,食左對面個間⋯今次行過見無人龍,係跑過去⋯哈⋯⋯我坐低左一陣就開始有人龍等,勁好彩閒人先生食過一次,但我就未食過,個餐牌選擇少,多樣樣都解釋得好詳細。喱個真係幾細心,個店員特登問我(因為我坐入面同佢有講小姐)洗唔洗要圍巾,我望一望自己件衫,原來我著左白色衫,唔知店員係特登問女仔定特登問白色衫嘅人呢,但真係幾細心。讚!👍閒人先生叫左豚王,我叫左翠王,佢又要多油,又要硬面,我唔係幾多試佢個碗,我怕食硬面,但係個湯底真係幾好,我覺得太濃,而家啲拉面店好多都好個人化,自己想冧啲硬啲都可以翠王係橄欖加芝士粉,我覺得幾好食,但唔知點解閒人先生唔鍾意,可以芝士粉關係,帶酸,橄欖油好香。啲面非常掛湯,唔知係咪橄欖油嘅關係,我覺得豬骨味無乜。靚叉燒!肥瘦相間!但我覺得翠王個湯底唔襯,豚王個湯底就好襯叉燒嘅味道,可能翠王略帶酸啦,下次我都乖乖食返豚王或赤王我最欣賞嘅係佢嘅溫泉蛋!唔似出面個啲水汪汪,蛋白外層係熟,但仲係流心,蛋味重,唔係生雞蛋個種腥味,蛋外略帶甜味,好好食,同閒人先生一人一隻!嘿
閒人先生叫左豚王,我叫左翠王,佢又要多油,又要硬面,我唔係幾多試佢個碗,我怕食硬面, 但係個湯底真係幾好,我覺得太濃,而家啲拉面店好多都好個人化,自己想冧啲硬啲都可以
啲面非常掛湯,唔知係咪橄欖油嘅關係,我覺得豬骨味無乜。
我最欣賞嘅係佢嘅溫泉蛋!