餐廳: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
資訊:

2013-07-10 114 瀏覽
早前去咗I Square的上海婆婆336食晚飯, 這是我首次來這裡.首先來一個冷盤 -蒜泥白肉. 平日我多數是食肴肉, 今次想試下其他款式. 肉吸收晒D汁, 加上這個汁帶少許微辣, 好啱夏天食, 好醒胃.接着, 我地叫咗黃金炒飯, 一上枱已經聞到好香.雖然配料唔算太多. 但飯的硬度適中, 每一粒米都沾滿蛋.另外, 我地點了砂鍋粉皮魚頭湯. 我去食上海菜多數點砂鍋雲吞雞, 但我見到這個魚頭湯幾特別, 所以點了.個魚頭都幾大個, 加上配料有豆腐, 粉皮, 菜, 全部吸收晒魚的鮮味, 魚湯尚算鮮甜. 而且魚肉都好滑. 這個配炒飯最啱, 可以中和一下.最後, 當然要食埋個甜品先完滿. 我地揀咗香蕉高力豆沙. 這裡的高力豆沙SIZE較細, 豆沙不會太甜, 所以每日兩件都唔會太多.
蒜泥白肉
黃金炒飯