2023-10-12 596 瀏覽
第一次嚟呢間「嚐。鵝小廚」,叫左燒鵝米粉同埋燒鵝腩仔米粉!兩碗都大大碟,燒味同埋米粉分開上碟,感覺得睇!嚐。鵝小廚真係一間有趣嘅餐廳。我今日嚟到嘅時候正值飯市時間,竟然話飯賣晒,要轉粉麵先得,似乎未夠經驗準備晚市。我先試咗燒鵝米粉,燒鵝片鮮嫩多汁,肉質好滑嫩,入口即化。米粉煮得剛好,有彈牙嘅口感,同埋好吸收燒鵝嘅鮮味。湯底清淡而鮮美,令米粉更加入味。整體上,呢碗燒鵝米粉味道鮮美,平衡而滿足。之後我又試咗燒鵝腩仔米粉,燒鵝腩仔肉質鮮嫩,有層層嫩脆嘅皮脆,食落有啲嚼勁。米粉同樣煮得剛好,好入味。湯底味道濃郁,帶有燒鵝腩仔嘅香味,令整碗米粉更加美味。總括而言,對於鵝肉愛好者嚟講,呢度絕對係一個值得一試嘅地方。下次再嚟,我一定會試吓其他嘅招牌菜式。