2024-08-08 5299 瀏覽
心血來潮想食片皮鴨,用膳當日電話訂座,竟然book到🤭訂座時,餐廳好貼心問是否需要預留北京填鴨,所以入座時好快就可以上菜了。傳統北京填鴨三食(半隻)🦆片胸皮(淨皮)、胸肉(無皮),腿肉連皮鴨胸片(淨皮) 上枱時仲熱好脆口,師傅刀工出色連少少肉都冇,要點砂糖食,要趁熱食否則凍咗有點油膩感胸肉冇皮,個人覺得有少少嚡口,胸肉係俾你用餅皮包住食,個人覺得加埋腿肉連皮好食啲腿肉連皮,餐廳員工建議加埋個蒜醬一齊包嚟食,加咗之後感覺都係冇咁漏夾餅嘅配料 青瓜 京蔥絲 醬料都好味餅皮兩個籠仔一齊上,要快快手食,第二籠好快凍🦆紹菜豆腐鴨骨湯每人一碗,冇得添🥹呢個湯真係要趁熱飲,放涼咗鴨蘇味特別強烈。湯渣有幾粒豆腐,幾片紹菜。因為係用鴨骨熬製,所以冇鴨肉食。個人認為呢個湯太蘇,下次未必再食。🦆生菜片鴨鬆二食嘅係生菜包炒鴨鬆,鴨鬆切得太犀利,感覺冇乜口感,如果下次再嚟,我諗一食算🥦三杯汁芥蘭炒牛肉我見好多枱都有點呢個餸,係一個啫啫菜式,個人覺得味道偏甜,牛肉芥蘭份量都多,整體OK👨🏻‍🍳蝦籽竹笙紅燒豆腐呢碟幾適合鍾意食清淡嘅人,除咗竹笙豆腐,仲有菜心墊底,份量都算多。由於清淡為主,調味唔係好重。🍧紅棗軟蛋糕

傳統北京填鴨三食(半隻)
🦆片胸皮(淨皮)、胸肉(無皮),腿肉連皮

夾餅嘅配料 青瓜 京蔥絲 醬料都好味
餅皮兩個籠仔一齊上,要快快手食,第二籠好快凍

🦆紹菜豆腐鴨骨湯

🦆生菜片鴨鬆

🥦三杯汁芥蘭炒牛肉

👨🏻‍🍳蝦籽竹笙紅燒豆腐

🍧紅棗軟蛋糕配烏龍茶雪糕
紅棗丸蛋糕質感似麵包蛋糕,濃郁嘅紅棗和提子味,偏甜。好在,配上味道清新的烏龍茶雪糕,好啱作為北京填鴨的飯後甜點🤭烏龍茶雪糕只有一球,份量再多啲更好!