2021-12-31 782 瀏覽
居素屋嘅廚師發辦有2款,一款係5道菜加涮涮鍋,另一款係食8道菜。每款廚師發辦都包含壽司、燒物、炸物、食事、甜品等菜式。我哋就簡咗包含涮涮鍋嘅套餐。先付: 日本水果蕃茄刺身蕃茄爽脆,但個人覺得味道偏酸。旁邊嘅花係用蕃茄皮卷成,賣相幾靚。小八寸: 自家製胡麻豆腐、金山寺味噌、小漬物、日本清水豆腐、蕃茄醬豆卜胡麻豆腐好香濃黑芝麻味,表面放上wasabi調味,清水豆腐味道較清淡、口感較胡麻豆腐滑。蕃茄醬豆卜口感韌,感覺較缺乏日式元素。特色壽司: 紅椒、脆脆鮮果卷、汁燒杏鮑菇、腐皮壽司脆脆鮮果卷係第1次食,表面一層係炸過,脆口。飯嘅口感煙韌,入面包住火龍果、芒果同牛油果。炸物: 粟米、牛油果天婦羅粟米係切開一排去炸,味道似牛油粟米。牛油果口感外脆內軟。燒物: 紫菜油揚麵豉燒、串燒杏鮑菇小蕃茄鍋物: 京都湯葉豆乳涮涮鍋 配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)烏冬嘅份量會按人數黎比。一開始店員會比一把扇我哋,潑涼豆乳鍋嘅表面,令佢結成湯葉 (腐竹),跟住就可以夾黎食。湯葉冇咩味道,只有好淡嘅豆漿味。每人食大約兩片湯葉後,店員會將素清湯加入涮涮鍋,再將什錦什菜盤入面嘅食材放入涮涮鍋,等水滾時就可以食用

先付: 日本水果蕃茄刺身

特色壽司: 紅椒、脆脆鮮果卷、汁燒杏鮑菇、腐皮壽司

炸物: 粟米、牛油果天婦羅
粟米係切開一排去炸,味道似牛油粟米。牛油果口感外脆內軟。

粟米、牛油果天婦羅

燒物: 紫菜油揚麵豉燒、串燒杏鮑菇小蕃茄

鍋物: 京都湯葉豆乳涮涮鍋
配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)

每人食大約兩片湯葉後,店員會將素清湯加入涮涮鍋,再將什錦什菜盤入面嘅食材放入涮涮鍋,等水滾時就可以食用。我試過齋飲加入清湯嘅豆乳鍋湯底,有蔬菜嘅清甜味,同埋豆漿嘅香。

什錦什菜盤配料: 福袋 (入面裝有年糕)、餃子 (餡料主要為椰菜)、娃娃菜、菠菜、粉絲、高野豆腐、冬菇、金菇、本菇、甘筍

京都湯葉豆乳涮涮鍋

甜品: 抹茶蕨餅、香橙啫喱
香橙啫喱好有特色、幾好味,味道清得黎有橙嘅香味。

2021-12-22
粟米、牛油果天婦羅