2014-01-28
看遍了介紹Pregio的食評,竟然沒有一遍介紹它的Affogato!!!太可惜了!!Affogato是傳統的意大利甜品,意大利濃縮咖啡+雲呢嗱味雪糕 /gelato。小妹認識佢是幾年前係國外食的。返到黎香港,岩岩開始興飲咖啡,一路想搵返呢個甜品。行咗好多唔同既Coffee shop,大型鏈鎖既緊係唔洗講,小型新穎、標榜正宗,剩係賣咖啡既cafe都係冇既。仲要D咖啡師都冇聽過=甜品. PREGIO Affogato Waffle 特濃咖啡雪糕窩夫$68全份一上菜,岩岩出品既espresso濃香既味道夾住熱lala waffle既陣陣蛋香.將espresso直接倒入記得要食左Affogato先,咁先食到又熱又凍、又苦又甜既驚喜一開始既質地似港式黑牛既感覺,半溶既雪糕+熱lala既espresso。一入口,espresso同Movenpick甜滑既雪糕混和,少了特濃咖啡一向給人超苦既感覺,多了一陣濃郁芳香。咖啡和雪糕平衡得當,香滑不膩.Waffle亦非常出色,外脆內軟,蛋槳有適當既甜度.加上少少既楓糖槳已經好好味.唔夠甜既可以咁佢拎多DP.S. 友人問:"個Affogato唔係應該再倒落去D
小妹認識佢是幾年前係國外食的。返到黎香港,岩岩開始興飲咖啡,一路想搵返呢個甜品。行咗好多唔同既Coffee shop,大型鏈鎖既緊係唔洗講,小型新穎、標榜正宗,剩係賣咖啡既cafe都係冇既。仲要D咖啡師都冇聽過=[最後要自己係haagen Daz買一球雪糕,再走去Coffee shop買Espresso自制。D咖啡師都O晒嘴。。。
自從Pregio開左之後,佢出色既咖啡+Movenpick ice cream, 絶對係冰火二重奏既享受! 不過好似都係少D人知呢種甜品.
PREGIO Affogato Waffle 特濃咖啡雪糕窩夫$68全份 一上菜,岩岩出品既espresso濃香既味道夾住熱lala waffle既陣陣蛋香. 將espresso直接倒入記得要食左Affogato先,咁先食到又熱又凍、又苦又甜既驚喜 一開始既質地似港式黑牛既感覺,半溶既雪糕+熱lala既espresso。一入口,espresso同Movenpick甜滑既雪糕混和,少了特濃咖啡一向給人超苦既感覺,多了一陣濃郁芳香。咖啡和雪糕平衡得當,香滑不膩.
P.S.
友人問:"個Affogato唔係應該再倒落去D Waffle上面食既咩?"
Fishgirl答:"傳統上Affogato係冇Waffle配埋的,再加上已經有糖槳既Waffle,味道好似有D太多bor @@, 而且D咖啡咪會整到D Waffle好淋?因為同其他雪糕waffle唔同,溶左既雪糕好似Cream咁,佢真係咖啡、水份黎嫁Bor"
大家都可以試下呢種食法,小妹係為左佢個Affogato,所以鍾意傳統食法
仲叫左
Smoke Salmon & Sour Cream Ciabatta $38 麵包香口
輕輕的塗上Sour Cream,食時Sour Cream既味道唔會太特出.
三文魚的味道也不太濃.
Latte + $5 with tea set 最出名的當然是咖啡,泡打得細緻滑溜,非常出色的泡沫.咖啡味唔算好特出.
小妹獨愛Coffee Assembly的Cuppacino.
環境: 小家經營、有品味的設計,架上放滿咖啡和關於食品的擺設.
沒有很多的服務員(以我所知好似有2個),但都好友善,好似朋友咁
識飲咖啡既,撞到老闆,可以同佢傾多D計取經。之前撞過佢,仲即席蒸餾左Ethiopian咖啡俾我。
總括(5條魚為總分):
味道:4魚