2015-11-03 210 瀏覽
係香港有個地方叫稚內?哈哈大笑,係餐廳既名叫稚內啫!以為係食日本嘢,點知係日本同西餐既cross over !是日點菜如下:海鮮米通,係啲切碎既刺身放咗係米通上面,刺身應該有三文魚,吞拿魚,八爪魚同埋油甘魚,海鮮刺身用微辣嘅汁撈過,配上脆卜卜既米通,係一都好出色又醒胃既前菜!蠔周打海鮮湯,非常足料!見唔到一隻隻蠔係湯入邊,因為已經將啲蠔打滑咗啲湯mix買埋一齊好,香嘅好蠔味,有隻連殼嘅青口係入邊,仲有帶子同埋蝦,呢個值得推介!鴨脾蕎麥麵,我一向都有自己法式整油封鴨髀,所以其實係街好少點嚟食今次店員推介呢一個鴨脾蕎麥麵係用慢煮嘅方法做所以就試下佢!鴨脾已經煮到啲肉化晒,用叉輕輕叉下佢已經甩咗啲肉出黎,完全唔使用刀幫忙,經過慢煮既鴨肉好𣺉,仲好保持到鴨嘅鮮味,重點係啲都唔酥!估唔到個蕎麥麵熱既,蕎麥麵中間夾雜咗啲青瓜絲,感覺好特別,成道菜嘅配合都幾好!呢度竟然有德國脆皮鹹豬手食,豬手原隻上枱嚴刑俾我哋影完相之後就幫我地切埋,呢個豬手最特別嘅地方係個汁,個汁好似燒汁咁樣,有少少甜甜地,同個豬手係非常夾的!豬手果皮燒得好脆,啲肉又唔會好乾,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐廳做豬手會咁
係香港有個地方叫稚內?
是日點菜如下:
海鮮米通
蠔周打海鮮湯
鴨脾蕎麥麵
德國脆皮鹹豬手
呢度竟然有德國脆皮鹹豬手食,豬手原隻上枱嚴刑俾我哋影完相之後就幫我地切埋,呢個豬手最特別嘅地方係個汁,個汁好似燒汁咁樣,有少少甜甜地,同個豬手係非常夾的!豬手果皮燒得好脆,啲肉又唔會好乾,仲keep住得住好juicy!估唔到日本餐廳做豬手會咁出色!
題外話/補充資料: 餐廳門口有表位泊車,方便揸車人士!
2015-11-01
海鮮米通