2020-04-04 102 瀏覽
香港雖然唔少地方有酸菜魚食,但係真係好好食嘅又真係唔係太數得出,如果唔係近年香港人就唔會咁鍾意返大陸食酸菜魚啦。但受疲情影響,相信未來一段時間都返唔到大陸,想食嘅朋友不妨試下呢間「廚十三老壇酸菜魚」,佢嘅酸菜魚做得幾好,幾impressive,係香港有四間店,分別位於尖沙咀、銅鑼灣、油麻地及荔枝角,梗有一間係左近。銅鑼灣店都幾新淨,環境唔錯,座位寬闊幾舒適。而且受政府新頒布實行嘅餐廳人流管控措施所影響,食客都需要隔檯坐,所以不同食客都相隔幾遠下。另外,餐廳入口擺放左消毒搓手液,而洗水間亦有放李斯德林嗽口水,衛生方面都算比一般餐廳好。上上簽 ($88): 內有一串串的青荀片、鵪鶉蛋、椰菜花、藕片等等,湯汁屬小辣級別,都幾惹味,經浸泡嘅食物都幾入味,特別青荀片清甜爽嫩又帶點辣都幾好食。招牌老壇酸菜魚 ($338/小份, $478/中份, 土豪份/598): 分別供約2人、3人及4人享用,而呢窩係中份,份量都幾多,非常大堆頭,仲可按自己喜好,自選其他配料,例如午餐肉、金菇、豆腐、土豆片、米線、寬粉、青荀片等等,每款加$28元,一般都會加一兩款配料以及米線/ 寬粉等。首先,由於與水煮魚嘅辣油唔

首先,由於與水煮魚嘅辣油唔同,小辣的話會類似水煮魚嘅BB辣,中辣應該會相等於水煮魚嘅小辣。採用100%活魚,魚肉鮮甜,魚味真係幾出,令我地覺得店方用料並唔馬虎。每塊魚肉嘅質感都係非常非常的嫩滑可口,非常有驚喜,仲要好肥美厚肉,啖啖肉,仲要係無骨 (只有一兩件有非常幼細嘅魚骨)。酸菜湯底都唔錯,所以建議點埋其他配料唔好浪費,尤其米線或寬粉呢D吸到汁又飽肚嘅主食。

紅糖冰粉 ($28): 一大片透明加上紅糖水,冰涼香甜,嫩滑爽口,感覺清涼降火,最重要係可以幫助解辣,所以可以邊食辣嘅酸菜魚,邊食冰粉,食落又無咁膩。

芒果風味梳打特飲 ($30): 芒果糖漿加梳打汽水嘅一款特飲,味道同芒果果汁相類似,當然係偏甜啦,而且有梳打氣泡飲落都幾爽。雖然少飲甜野,但通常食辣都會叫杯凍野飲下,又可以解辣,飲落都無咁有罪惡感。
2020-04-02