2023-06-16 15 瀏覽
係香港想食高質日式串燒唔易,好彩有frd介紹咗呢間銅鑼灣嘅串燒店🔥 ,主打炭火雞串,有好多唔同嘅雞內臟🐥 咁其實佢都有肉類同主食,所以都好多選擇~Mori Set $680呢個set其實係雞串嘅omakase 😆 個set會有八串雞,全部都係由師傅安排,所以我都幾期待有啲咩食🐥 咁另外仲有燒物同埋食事,亦有湯加甜品🍮燒鳥8本有雞腎、雞皮、雞心、雞腳筋、雞軟骨、雞翼、免治雞肉、紫蘇葉️雞肉🍢 其實全部都燒得好乾身,又有串燒個份焦香!基本上串燒只係用鹽簡單調味,所以餐廳特意將四款醬料放係客人碟上,任客人自我選擇👍🏻 有海鹽、柚子胡椒、wasabi同鹹醬~當中我印象較深嘅三款串燒:🐥雞腳筋:我第一次見到有雞腳筋叫,雞腳筋食落彈牙,又爽口,口感會比牛筋硬實少少☺️🐥免治雞肉:免治雞肉唔會有太多嘅軟骨,肉同軟骨份量mix得啱啱好👍🏻 另外今次配嘅並非普通明月(生蛋黃),而係醬油漬蛋,所以蛋黃已經變硬,撈免治雞肉就另一番風味,多份口感🐥雞軟骨:雞軟骨燒至乾身,咬落爽脆,好適合送酒👏🏻 (但下圖不是)燒物厚燒牛舌芯我揀咗牛舌芯,牛舌芯好厚肉,成吋厚🤤 牛舌燒完後仍然keep到好juicy, 食落係有彈性

Mori Set $680

燒鳥8本

當中我印象較深嘅三款串燒:

燒物
厚燒牛舌芯
我揀咗牛舌芯,牛舌芯好厚肉,成吋厚🤤 牛舌燒完後仍然keep到好juicy, 食落係有彈性唔韌👅 朋友叫伊比利亞豬肋條,呢個都好食~

惠比壽炭火親子丼飯

雞湯

紅豆牛奶蛋白布丁
以蛋白布丁作為一個收尾就啱啱好😍 其實食呢個布丁好似蛋白燉奶味道,牛奶味濃,而布丁就好滑身👍🏻 整體布丁唔會甜膩膩,加清甜嘅紅豆可以更顯牛奶味!