餐廳: 蛇王芬
資訊:

2022-11-05 393 瀏覽
其實我本身都唔食蛇🤣但因為媽媽鍾意食就帶佢嚟試吓同埋有朋友推介蛇王芬嘅燉湯遠處就見到佢個招牌好有懷舊嘅感覺店內環境都乾淨企理,裝飾好有格調係傳統中式風,岩哂食蛇羹同中菜疫情期間仲分隔得好好👍🏻原來蛇羹都用咗五款蛇去做見到太史五蛇羹,即刻上網search下佢地係學得太史蛇羮秘訣呢間店嘅老闆已經係第4代可以做到咁耐真係唔簡單款款燉湯都想試,但去到食晚飯得返幾款可以揀所以想試就要早啲去本身想揀密瓜個個,但賣哂最後揀咗響螺燉雞腳睇個色澤都知好飲真材實料必試嘅蛇羹 除咗份量較少之外都無咩好挑剔入面真係有花膠絲同鮑魚絲都有好幾舊架我自己覺得最驚喜嘅係糯米飯勁香一啖接一啖好快就食哂臘腸同潤腸都好好食特別係臘腸入面除咗有一浸豬油香仲有好香嘅酒味而且仲有加入芋頭,令個飯更香最後仲試咗燒味飯有得揀碗/碟但怕食唔哂,所以叫咗1碗揀咗油雞同燒鵝估唔到呢到嘅燒味都幾出色呢個細嘅份量啱哂中環嘅OL2個人食呢度都覺得好飽但見到隔離枱好多都食小炒下次再去試吓先
其實我本身都唔食蛇🤣
但因為媽媽鍾意食就帶佢嚟試吓
同埋有朋友推介蛇王芬嘅燉湯

遠處就見到佢個招牌
好有懷舊嘅感覺

店內環境都乾淨企理,裝飾好有格調
係傳統中式風,岩哂食蛇羹同中菜

疫情期間仲分隔得好好👍🏻

原來蛇羹都用咗五款蛇去做
見到太史五蛇羹,即刻上網search下
佢地係學得太史蛇羮秘訣
呢間店嘅老闆已經係第4代

可以做到咁耐真係唔簡單

款款燉湯都想試,但去到食晚飯得返幾款可以揀

所以想試就要早啲去

響螺燉雞腳

本身想揀密瓜個個,但賣哂

最後揀咗響螺燉雞腳

勁香
一啖接一啖好快就食哂
臘腸同潤腸都好好食
特別係臘腸入面除咗有一浸豬油香仲有好香嘅酒味

而且仲有加入芋頭,令個飯更香

雙併燒味飯

最後仲試咗燒味飯