2018-12-17 487 瀏覽
曾經住係港島區既我,搬到西貢區後難以搵到車仔麵小店,所以有一次經過港島,必定會光顧懷緬一番。本人最喜歡西灣河至筲箕灣一帶,因為有好多有心經營的地道小店,唔係其他地方都搵得到。車仔面源於過去手推車經營,麵質可以選擇有油麵,粗麵,幼麵等等,亦有唔同湯底 (腩汁,沙嗲,麻辣) , 每次既選擇都可以有完全唔一樣既風味。超級無敵車仔麵,住係東區一定會知道,難得有一間仲做到平民價錢,$34 有三餸麵。今次叫左牛腩,芝士腸,蘿蔔 搭粗面,腩汁。蘿蔔非常清甜入味,而且好大舊。牛腩炆得好淋,都算入味。要讚一讚係芝士腸份量真係好多! 係脆皮,同有芝心。粗麵亦都好高質,係即叫即淥,有番麵質口感。$34 有咁大兜在食到飽,而家真係比較難搵。要留意係西灣河分店只供立食,筲箕灣分店都係得一張摺枱加側面BAR 枱,地方唔大。
今次叫左牛腩,芝士腸,蘿蔔 搭粗面,腩汁。
蘿蔔非常清甜入味,而且好大舊。牛腩炆得好淋,都算入味。
要讚一讚係芝士腸份量真係好多! 係脆皮,同有芝心。
粗麵亦都好高質,係即叫即淥,有番麵質口感。
$34 有咁大兜在食到飽,而家真係比較難搵。
2018-12-03
5 分鐘 (堂食)