2018-09-06 192 瀏覽
今日去咗尖沙咀近期好紅嘅餐廳,大家有估到邊間嗎?就係六公館啦!佢成個感覺好Grand,有一條電梯落去。一坐低,員工就即刻問我地要飲咩茶,原來佢呢度嘅茶都好講究架,有好多唔同嘅種類同埋好出名嘅茶,例如係龍井,我哋就叫咗日本嘅麥茶。佢哋都俾咗一啲好開胃嘅小食俾我哋,好似木耳啊酸菜咁!係相片可以見到,佢哋嘅碗碗碟碟,同埋環境都係非常開揚,餐具亦都係好精緻。我哋叫咗一個酥炸蝦將骨,佢真係入口即溶,我哋同行有四個人,所以佢有六舊到,都係非常舊式到呢個骨好食都係你想會食好多碗飯去送呢碟!由於好耐冇飲過老火湯啦,我哋就叫咗一個鮑魚湯,同埋一個杏仁湯。我除咗落鹽佢哋味道好鹹之外,其他佢啲食材係用得非常非常之新鮮,而且鮑魚湯入邊係真係有鮑魚㗎,佢好貼心嘅位係佢會一路用蠟燭美味嘅熱力令到個碗湯保持係一個好亂嘅狀態,所以客人就算掛住睇出邊嘅景色,掛住傾計而唔記得飲,玩湯都唔會變到凍冰!估唔到佢呢度都有啲類似fusion菜,我哋就叫咗一個海膽紫菜煩到佢一嚟到令到我哋好驚喜係原來真係突然之間可以轉左去日本風到佢啲海膽入口係好鮮甜完全冇腥味,而且佢啲飯係用日本醬油煮過所以佢唔似普通米飯嗰種味道,反而係一粒粒質感好
佢哋都俾咗一啲好開胃嘅小食俾我哋,好似木耳啊酸菜咁!

估唔到佢呢度都有啲類似fusion菜,我哋就叫咗一個海膽紫菜煩到佢一嚟到令到我哋好驚喜係原來真係突然之間可以轉左去日本風到佢啲海膽入口係好鮮甜完全冇腥味,而且佢啲飯係用日本醬油煮過所以佢唔似普通米飯嗰種味道,反而係一粒粒質感好重之餘,仲有啲日本醬油味襯托着。

我哋仲叫咗一個龍井茶葉炸子雞,先講佢訓係非常之多,啲雞完全冇骨,最令我哋大開眼界嘅事,佢啲龍井茶葉係之後先擺上去但係成碗雞都出奇地有晒龍井茶葉的味道。

我哋仲叫咗一個鴛鴦蝦球,你讓大家真係一定一定要時,包你食過係返唔到轉頭!佢其中有一隻咪就係好似前嗰排星加坡好出名嘅鹹蛋黃薯片嘅味道,另外一隻就係黃色卡夫醬嘅味道,真係十分好食,同埋佢用嘅係呼哈,所以黑係非常之大隻,唔知其他餐廳可能淨係會比一隻好細隻縮水嘅蝦你!

食完之後我哋就出咗去室內嗰度飲酒,佢呢度最出名就係驚美酒到我哋叫咗三款到我最想同大家推介嘅就係叫做醉拳,佢既aftertaste非常之好,由於佢係代表泰國,咁落去佢有浸冬陰公嘅味道,有啲辣辣地,真係非常之推介大家一定要試吓。所有野配合埋個夜景真係非常之好氣氛。

我哋當晚仲叫咗唔同嘅甜品,有芝麻雪糕配朱古力,木瓜養顏嘅杏仁糊,我個人比較鍾意芝麻雪糕嗰樣甜品,但係同行嘅女仔朋友,佢哋就比較鍾意木瓜講個甜品,因為佢飲落真係非常之多嘅骨膠原,飲完之後皮膚真係一定會好好啊!

總括來講,大家一定一定要嚟六公館試一次,你會好驚訝因為佢哋服務態度好到你根本出乎意料之外,同埋香港嘅夜景係真係可以好靚好靚!