2015-08-17 2155 瀏覽
數年前和友人去台灣旅行, 鼎泰豐是其中一個必去的地方~ 記得小籠包確實係皮薄餡靚. 仲記得每個店員都禮貌非常, 近門口位置仲有鼎泰豐公仔的手信賣. 這就是我對台灣鼎泰豐的記憶~一入門口, 看到那隻鼎泰豐公仔, 有點親切感~ 哈哈~ 拿了飛, 等了數分鐘就可以進去了, 可能因為過了9點的關係, 不用等太久~ 店員帶我們進去, 估唔到咁大.....都行左好遠先到張枱. 2個人叫了醉雞, 排骨蛋炒飯, 菜... 當然不少得小籠包啦~ 蟹粉小籠包 - 和台灣的差唔多, 皮薄餡靚啊~ 還有可愛的小蟹在旁邊醉雞 - 味道剛好, 酒味不算很濃~ 而且肉很滑~ 小小一碟, 配酒很不錯~ 菜也炒得很出色~ 不生不老~ 剛剛好~ 排骨蛋炒飯 - 味道不錯, 排骨略嫌太淋, 不夠脆~ 飯倒是炒得很好~ 夠乾身~

菜也炒得很出色~ 不生不老~ 剛剛好~

2015-08-05
5 分鐘 (堂食)