2019-09-28
依家到處都係「鮨X」既店,皆因意思係指美味,一直以來以為有邊讀邊,讀「旨」,原來正音係「藝」,眾多之中,知道有一間係海港城屹立多年,係東京築地場內人氣壽司店過江新龍,網上好評也不少,一於同同為刺身愛好者既朋友去。環境位於海港城,餐廳頗大,以木系做設計,幾有日本風味,好彩地2個人都坐到大枱,十分寬敞舒適。中鮪魚腩刺身 $150話明係東京築地場內人氣壽司店,當然刺身係主角,必點不可!首先係長崎產既中鮪魚腩刺身,較為矜貴,$150只有三小片,色澤粉嫩,咬落去既時候意想不到會有油脂流岀,有juicy既感覺,質感軟而不失口感。三文魚刺身 $50紋路清𥇦,厚度適中,新鮮帶魚油香。酒盜芝士 $68朋友指酒盜芝士係日本常見,但香港好似比較少見,主要原料係吞拿魚魚、鮭魚、鯛魚、秋刀魚等等既內臟,然後用豆瓣醬、鹽、糖、酵母等等醃製一段時間,配上芝士。聽落去未必人人會食既小菜,但朋友好想試,我都想試下。食落鹹鹹酸酸咁,配落十分濃味既芝士,兩者中和彼此,幾夾,但屬一款比較濃味既前菜。函館丼 $248有松葉蟹肉、松葉蟹膏、松葉蟹棒、海膽及三文魚籽,整碗份量頗多,松葉蟹肉撕成碎,配飯好正,海膽就比較平庸啲,飯底偏
中鮪魚腩刺身 $150
三文魚、中鮪魚腩刺身
中鮪魚腩刺身
三文魚刺身 $50
紋路清𥇦,厚度適中,新鮮帶魚油香。
酒盜芝士 $68
酒盜芝士
函館丼 $248
函館丼
有松葉蟹肉、松葉蟹膏、松葉蟹棒、海膽及三文魚籽,整碗份量頗多,松葉蟹肉撕成碎,配飯好正,海膽就比較平庸啲,飯底偏酸甜,調味較重,飯軟硬度係平時食開丼飯少少硬果種,成碗唔落豉油撈匀其實都夠味。
免治雞軟骨棒 $28
免治雞軟骨棒
全晚以食冷物為主,只點左一串免治雞軟骨棒,燒得幾香,有咬口。
總括而言,價錢雖較進取,但坐得舒服,服務良好,加上地理位置既考慮以及來自東京築地市場,食材亦新鮮,喜歡食「鮨」店的朋友仔可到此一試。
附:餐牌參考