2012-11-09
十月份到浙江出差, 見到鳳凰浙江電視台播放一個十月國慶特別節目, 名為國慶香港美食, 首片段, 就介紹香港一間出名食燒越南BB豬的店鋪, 在于深水埗, 店名叫做 賣豬仔特式燒烤坊. 睇招牌都幾特別, 11月頭回港後, 上openrice 睇下有無叫做 賣豬仔特式燒烤坊. 果然找到它, 食評都好高分. 在上星期日, 跟著openrice提供地址去到深水埗順寧道17號舖, 當時大約晚上7點左右, 全場滿座, 因為祇得五張圓檯, 我們一行六人, 問樓面要等幾耐. 他說不用等, 原來他們開左間分店在青山道, 就在深水埗順寧道17號舖的後面, 從舊舖行過去祇要4分鐘. 於是去左新店, 初時好懷疑, 分店比舊店味道有冇唔同呢? 問下樓面哥哥這兩間有乜分別, 原來咁樣的, 舊舖祇得5張檯, 所以以外賣為主, 外賣客不祇是家庭客, 還有卡拉OK客, 我真係outdate 左好耐. 原來現在青年人是用燒乳豬代替生日蛋糕的, 在豬頭插蠟燭慶祝生日. 因順寧道店加上租約問題, 正在冾商中, 所以才在附近開多一間分店, 怕客人流失, 二店以堂食為主, 廚房亦是由以前舊店師父主理. 燒越南BB豬, 真的一流,
燒越南BB豬, 真的一流, 皮薄肉香. 半隻豬, 一件不留, 豬頭皮都無晒. 利害. 我地亦有食串燒, 雞軟骨串燒, 麻麻地, 牛舌串燒就唔錯, 食落好有口感, 肥牛甘菇卷亦好好味, 其四式鹵水併盤, 有豬腳仔, 牛展, 海蜇同爽豬耳. 其豬耳值得一讚, 豬耳仔熟得恰到好處, 伴飲啤酒, 十分爽口. 樓面哥哥推介左一碟前菜素食給我地, 他說在乳豬末上菜前, 食這碟叫 陳醋珍珠耳, 食左之後, 才食乳豬會更加和味, 果然無錯, 因為陳醋珍珠耳的做法及材料都好簡單, 將發水黑木茸加糖加醋加一些哇沙比(日本介茉), 爽口, 酸酸地, 辣辣地, 供供地鼻, 越食越開胃. 睇唔出這店真有料到, 地方服務都唔錯, 價錢唔貴, 平均每人HK$150, 下次可以再黎.
題外話/補充資料:
洗手間在餐廳外,不太方便.