2023-05-19 196 瀏覽
放假前夕同朋友去試咗間私房菜,之前已經聞說過呢間私房菜嘅人氣,喺香港首創嘅蒸氣火鍋,已經喺香港屹立左好一段時間👍🏻一定有返啲料到😍我哋點咗個$420/位嘅套餐,海鮮套餐嘅食物都係豐儉由人,我哋見呢個套餐其實都幾抵食,基本嘅海鮮都有👍🏻全程都有專人幫我哋計時,仲有幫我哋蒸埋同分好👍🏻啱晒我呢啲極度懶既人類😆平日最怕去食韓燒同蒸海鮮,就係因為要自己計時,呢度真係啱晒我一坐低,店員已經為我哋準備咗一戶八寶茶,由紅棗,杞子,洛神花,胎菊等材料浸泡而成,真係唔簡單!味道香甜,好有消滯既功效!仲有店家自製嘅醃製蘿蔔,酸酸甜甜咁,好啱夏天食!一開始就係食花甲,味道香甜!簡直係我最愛!仲要一粒沙都冇!好試得出餐廳嘅用心😍再黎既就係蝦,蝦嘅味道,極度鮮甜,彈牙爽口!食得出,蝦係非常新鮮!花螺同樣鮮甜美味!而且極度爽口!同樣地係冇沙冇異味!大連鮑魚火候控制得勁好!鮑魚爽口,味道鮮甜!推薦推薦!老闆話今日嘅聖子唔太新鮮,不鮮不吃!所以改咗北寄貝!好欣賞老闆嘅細心!真心為客人挑選,最好同最新鮮嘅海鮮,冇揸流攤㗎!北寄貝係極度鮮甜,店員提醒我哋記得不要浪費北寄貝中嘅水份,嗰一啖汁係極鮮甜美味!蒸龍躉放面然後底仲

蒸龍躉放面然後底仲有菜一同蒸,味道係意想不到嘅咁好食!龍躉嘅鮮甜同魚油一同流落菜入面,菜蒸熟後給晒所有嘅精華,味道簡直係不得了!

再嚟嘅係黑松露魚丸配肉蟹,黑松露魚丸彈牙爽口!係手打魚丸黎!味道極鮮甜!再配以肉蟹一堂蒸,蟹嘅精華同魚丸一同配合,超級好味

完全冇諗過蒸海鮮,係可以蒸牛小排㗎!火候控制得極好!完全將牛嘅香味迫晒出嚟!分分鐘仲好食過韓燒嘅牛肉!而且牛小排肉質既紋理非常靚,油脂平均分配,香而不膩!超香超好食

金針雲耳蒸雞,用了十足,金針雲耳嘅數量都唔少㗎,加上雞非常嫩滑,金針雲耳吸咗雞嘅香味,同平日喺外邊食嘅完全,鮮味十足

再配以南瓜、粟米等嘅雜糧,原來最底部嘅部份,係有粥底係入面,好讓我地剛才由頭食到尾嘅精華汁液一同流落粥底入面,味道香甜可口!完全係難以抗拒!真係幾飽,都要食返兩碗呀😆😆

最後仲有脆皮地瓜丸作結,個皮係以番薯造成,香甜美味,入邊仲有番薯泥!超香超好食!

真心推介呢間餐廳俾大家,以$420一位嘅價錢,真係食足三個鐘咁滯,完全中間係不停咁食!分量十足,仲有專人為你計時同烹煮,完全係有賓至如歸嘅感覺!

提提你,如果想食嘅朋友仔,記得一定要早一日預約!唔係就冇得食㗎啦!因為老闆係要預海鮮嘅數量,仲要係即日買即日煮,唔留過夜㗎!特別推介俾嚟緊想慶祝生日嘅朋友仔,因為餐廳免收加一茶介,仲免切餅費添㗎!一個價錢包晒所有嘢好抵!

2023-05-18
  • 噴水花甲