車仔麵係香港🇭🇰地道美食,款式可自由配搭,好味又抵食。 全港車仔麵店多不勝數,華記係其中一間車仔麵店表表者,不少明星都曾是其座上客。當日經過華記,人龍不太長,我哋趁機走進內叫了三餸碗車仔麵 、豬雜麵、 太陽餅和新鮮魷魚鬚嘆吓囉。三餸車仔麵 湯底選了清湯, 味道清甜,配上蘿蔔、雞中翼,巨型魚蛋和幼麵。蘿蔔清甜冇渣,雞中翼大大隻,肉質嫩滑, 滷水香味濃郁又不會死鹹死甜,不錯。魚蛋巨大,爽口彈牙。 每道餸都有起碼三至四件,非常十足。 好飽肚。豬雜麵湯底選了滷水汁,香味濃稠帶甜且不鹹,食完都不會覺得口渴, 豬什有豬大腸、粉腸、豬潤、生腸和豬脷。豬大腸洗得乾淨炆得腍,亦保留腸中油脂,令到大腸入口更香更爽。粉腸有咬口冇渣,而豬潤厚度恰當,爽口粉嫩冇血水,食落亦冇腥味。生腸爽滑滷水陳香味濃,豬脷鬆嫩。 誠意十足, 喜歡食內臟嘅朋友,不妨一試!太陽餅太陽餅係鮮蝦肉混合墨魚肉混合而成嘅蝦餅,炸得外皮香脆,餡料十足且新鮮,配埋泰式甜辣醬汁, 甜甜酸酸, 好惹味,正👍!新鮮魷魚鬚鮮墨魚鬚爽口彈牙,配秘製辣油 和醬汁,以及 放了大量芫荽蔥花,香口惹味。份量亦十足, 值得一試!順帶一 提,喜歡食辣嘅朋友,一定要

豬雜麵

太陽餅

新鮮魷魚鬚

順帶一 提,喜歡食辣嘅朋友,一定要試試佢哋嘅辣椒油, 又麻、 又辣、 又香,一試上癮。
豬什麵
太陽餅(蝦餅)
魷魚鬚
辣椒油
2024-12-10
5 分鐘 (堂食)
豬什麵
太陽餅(蝦餅)
魷魚鬚
辣椒油
  • 車仔麵、太陽餅、魷魚鬚