2022-03-10 483 瀏覽
📍神虎麺商店 --今日路經灣仔突然沾麵癮起🍜 咁啱記起之前有朋友介紹過呢間神虎麵商店 講到好好食咁 咁就梗係要去試下‼️-🔸神虎沾麵($122)呢個神虎沾麵簡單啲黎講就係魚介沾麵~ 湯底睇落唔係話好濃好漿個隻 但食落我覺得係我食過其中一個最好食既魚介湯底 唔會話好鹹 但又有香濃既魚介味道🤤食完亦都冇口渴另外店家都有提供沙甸魚醋for湯既調味 個醋食落的確係有沙甸魚味 加落魚介湯之後多左一份酸酸地既醋味 好開胃😆 提升咗成個湯既層次 但唔鐘意酸既朋友可能就未必啱了🥶麵身係有得揀凍麵或者熱麵(如果大家想食正宗就記住叫凍麵‼️) 麵既質地唔錯 粗身有咬口 而掛湯能力亦都足夠🤤至於麵既配菜就有生洋蔥、生日本豆苗 同埋筍 個人覺得生豆苗真係好大陣草青味🧐完全唔好食 亦都唔夾成碗麵 建議可以去除😖筍既調味略嫌唔夠 唔係好食到醃過既味道~成碗麵有兩種肉 一款就係平時既叉燒 另一款就係係湯入面既肉粒 叉燒正正常常 肥瘦適中 但略嫌太薄切 如果係呢個厚度既叉燒 可能加火炙會更有誠意 而湯入面個啲肉粒就唔駛講 同老火湯啲瘦肉差唔多 不食也罷🤢🤢另外仲有隻溏心蛋 呢間既蛋做得好出色 蛋黃真係好流心🤤同時有味淋醃
📍神虎麺商店 -
🔸神虎沾麵($122)

至於麵既配菜就有生洋蔥、生日本豆苗 同埋筍
筍既調味略嫌唔夠 唔係好食到醃過既味道~

另外仲有隻溏心蛋 呢間既蛋做得好出色 蛋黃真係好流心🤤
同時有味淋醃過既甜味 加湯食之後個蛋黃又唔會話散曬 贏過坊間唔少拉麵鋪既溏心蛋👍🏼
最後 沾麵係同一價錢上係有得叫200g/300g 大家記住根據番自己既食量去叫 (男仔食300g麵都可以飽足全日)🥶