2019-07-28 132 瀏覽
記得好耐之前喺福建食過呢啲夾饃,係幾有風味嘅。今日難得同家人喺中環大會堂睇完表演之後就黎呢度搵食啦。叫咗個麻辣擔擔麵,我都幾食得辣同埋好鍾意食辣所以就叫咗中辣。其實佢係好多辣油嘅,就唔係我諗嗰種四川擔擔麵,咁佢有好多油豆啦喺上邊做配料,同埋大量雲耳絲、蔥同芫荽等等。咁就除你自己鍾意啦要咩辣度。咁同埋叫多一個蘭州牛肉麵佢有得揀幼麵或者粗麵,我就要左幼。佢呢啲牛肉麵喺某啲清真拉麵店已經食過但係呢佢就好少牛肉嘅。呢一道呢就有成四五片牛肉咁都幾真材實料㗎。另外呢呢啲饃佢就有普通同埋脆皮兩個選擇,我就揀咗千層脆皮牛肉饃。我最鍾意呢一個呢就係,佢好多牛肉啦餡料好充足同埋最好嘅就係佢個調味好有孜然粉嘅味道好似係街邊食串燒咁樣好有風味,好配合到餐廳嘅特色!同埋最勁嘅就係我哋放到最後先食呢一個饃,諗住佢又會唔會淋左呢?但係一啲都唔會,最後食佢仲係超級香脆!層層酥皮分明,每一啖都係非常之鬆脆可口。不過我希望佢可以改善嘅係唔好再用即棄嘅餐具,咁就可以更加令人欣賞呢度作為香港特色風味小店都幾好幾休閒,可以嚟消磨一段輕鬆嘅時光都係唔錯嘅選擇。
麻辣擔擔面

蘭州牛肉麵