2020-11-30
好耐冇寫食評,難得食到一間心水餐廳就寫下馬鞍山大壹燒鵝 每逢食飯時間, 門口都係人山人海。這一間非一般嘅燒鵝飯店, 究竟有啲乜嘢魔力? 首先佢啲燒鵝真係好好食, 脆卜卜嘅燒鵝脾 , 暖笠笠嘅燒鵝肉 肥瘦恰到好處。 好難搵到有第二間嘅燒鵝去作同級比較 比較。 在點埋佢 獨家燒鵝醬 美味層次再次升級!除咗燒鵝之外佢仲有一味 頂級水煮魚, 同一般水煮魚店好唔同的地方就是它的水煮魚是無骨的龍躉肉! 新鮮,啖啖肉,白雪雪,香噴噴,熱辣辣! 一個人輕易食曬一盤水煮魚。 最神奇嘅地方就係這盤水煮魚 都會覺得好辣,但你又唔需要飲好多水。這種刺激麻辣,但不傷胃的快感。 究竟大壹 燒鵝 是怎樣可以做到呢?食到底仲有最强配搭紅薯粉!真係可以一個人叫一碟當一餐嘆下~❣一般茶餐廳都會有例湯, 大壹燒鵝翼都唔例外分別在於濃度和材料的份量,湯水和料差不多是一比一,呢d老火湯真材實料呀!
馬鞍山大壹燒鵝 每逢食飯時間, 門口都係人山人海。
這一間非一般嘅燒鵝飯店, 究竟有啲乜嘢魔力?
一般茶餐廳都會有例湯, 大壹燒鵝翼都唔例外