2022-01-09
原來觀塘駱駝漆有間隱世手工餃子店,係門口望入去好似一間凍肉店,但其實內有乾坤,原來裡面有得堂食餃子嫁,入面雖然座位唔算好多,但勝在坐得夠舒服,仲見到店員即包餃子添嫁😃餃子主要有4種口味,有白菜,韮菜,白菜拼韮菜同粟米豚肉,皮亦有分厚薄,煮法就有水煮同生煎兩種😍餃子上枱前店員好貼心咁講解食法,仲建議我地如果第一次黎食可以先試原汁原味,再配餐廳提供既三款醬汁🤤🤤1️⃣水煮粟米餃(薄皮)隻隻都好飽滿,咬落仲鮮甜多肉汁,餃子仲100%用日本鹿兒島黑豚肉嫁😬就咁食都已經好香好好味,呢個我就覺得配辣辣地既豆瓣醬好夾喇😛2️⃣生煎白菜拼韭菜餃 (厚皮)煎到外表金黃色,賣相好靚,聞落又香噴噴👍🏻食落又唔會好油,適合鐘意食香口野既朋友,配埋日式餃子汁真係一流🤩我地一路食都不斷有客人買外賣餃子,可見得佢地既招牌餃子真係好好食好多人捧場嫁🥳 除左餃子,鋪頭仲可以揀埋牛扒即叫即煎埋,真係好貼心呀😍
1️⃣水煮粟米餃(薄皮)
2️⃣生煎白菜拼韭菜餃 (厚皮)
煎到外表金黃色,賣相好靚,聞落又香噴噴👍🏻