2019-02-04
經過媒體報導依間咖啡店之後,趁農曆新年假期前來拜訪下。咖啡店同投注站同一條街。離遠已經見到條隊。龍唔係太長,排第四組,不過感覺咖啡店無限時用餐,亦無需要人齊先可以入座,等候時間比較難估計。無所謂,預左要等位。門口有一小段咖啡店活化前舖頭既歷史。咖啡店前身大和堂參茸藥行,1932年創立,有上80年歷史。餐廳門口擺左個餐牌,等位期間已經有時間揀定食乜嘢。餐牌除左expresso base既咖啡之外,仲有手沖咖啡同埋唔少茶既選擇。食物方面比想像中多好多選擇,對個雞蛋仔炸雞好有興趣😜😜。終於有位喇⋯其實店外面係有兩張高凳可以坐,不過一場來到,當然要坐店入面影吓個百子櫃啦。咖啡店係以櫃檯先點餐付錢後送餐到座位安排。提醒番係只收現金既。今日點左一杯flat white,一杯cappuccino,一份eggs Benedict,一份自家製牛油果多士加半熟蛋。咖啡唔錯,同連鎖咖啡店比係好好多。驚喜點在於食物。牛油果多士做得好好,牛油果上面鋪車厘茄,多士烤得脆脆地,加錢加一隻半熟蛋,感覺清新健康。eggs Benedict個Hollandaise sauce 有驚喜,Benedict個底都係多士,一樣烤
終於有位喇⋯其實店外面係有兩張高凳可以坐,不過一場來到,當然要坐店入面影吓個百子櫃啦。咖啡店係以櫃檯先點餐付錢後送餐到座位安排。提醒番係只收現金既。今日點左一杯flat white,一杯cappuccino,一份eggs Benedict,一份自家製牛油果多士加半熟蛋。咖啡唔錯,同連鎖咖啡店比係好好多。驚喜點在於食物。牛油果多士做得好好,牛油果上面鋪車厘茄,多士烤得脆脆地,加錢加一隻半熟蛋,感覺清新健康。eggs Benedict個Hollandaise sauce 有驚喜,Benedict個底都係多士,一樣烤得好脆,每一口都好治癒。會再來,下次要試個雞蛋仔炸雞😆😆😜。