2019-06-26 130 瀏覽
同男朋友慶祝紀念日,估唔到👦🏻今次揀咗間咁有情調嘅西餐廳😍Le Rêve係法文<夢>嘅意思,餐廳以<夢>為主題,柔和嘅燈光,配上dream catcher,羽毛,蒲公英水晶球等,感覺浪漫又Fancy。呢到主打法日Fusion,仲加入分子料理,用上最新鮮嘅日本食材去烹調,聽完店員嘅介紹,的確好令人期待。晚餐有4道菜,6道菜同8道菜;價錢分別係$590/$890/$1190,是夜我地揀選咗6道菜作為我地嘅晚餐,6道菜之中,其中兩道係Surprise Dish,店員保持神秘感,話要留待上菜時嘅驚喜。先嚟兩款自家製麵包,麵包好有特色地用粗麻布袋裝住,唔單止熱辣辣而且好軟熟,配備自家牛油,香氣濃郁,格外開胃。每上一道菜,店員都會細心解說當中所用嘅食材同埋做法,令到食客可以詳盡了解自己所享用嘅菜色。先嚟前菜 : 玉米鼠尾草Pancake賣相可愛,玉米食落清甜爽口,鼠尾草嘅香草味道幽雅,唔會過份濃郁。第一道菜:Pan Seared Hokkaido Scallop整個擺盤都好精美,用上北海道刺身級帶子,烹調至半生熟,非常鮮味。 帶子上嘅醬漬三文魚籽,顏色鮮艷,味道略帶
同男朋友慶祝紀念日,估唔到👦🏻今次揀咗間咁有情調嘅西餐廳😍

先嚟前菜 : 玉米鼠尾草Pancake
Pan Seared Hokkaido Scallop
整個擺盤都好精美,用上北海道刺身級帶子,烹調至半生熟,非常鮮味。 帶子上嘅醬漬三文魚籽,顏色鮮艷,味道略帶點咸鮮,伴隨帶子有青豆蓉同Muster seed Sauce,兩者同樣清新。
貝殼底下係可食用嘅開心果碎同日本竹碳脆條,旁邊色澤亮麗嘅小澤蟹,用咗韓式醬油蟹做法再風乾,十分香脆之餘帶點甜。用食材巧妙營造出沙灘營火會場景,好有心思。
第二道菜:Suprise Dish
不得不提嘅係店員好識製造氣氛,上菜時叫我地估下龍蝦殼入面到底會係咩先可以令到食客覺得surprise呢?
一打開龍蝦殼入面竟然唔係龍蝦肉,係另一道精緻嘅菜式!
最上層有食用紫蘇花,之後係法國黑魚籽,日本水蜜桃小圓片,松葉蟹肉同日本蛋沙律;兩旁仲有好fresh嘅芒果同野莓汁,除咗視覺上嘅享受,味道亦都係完美,食材新鮮,不同質感嘅食物組織起嚟,多種口感,味道豐富有趣。
第三道菜:Lobster Tail
慢煮龍蝦尾肉,肉質嫩滑鮮甜,龍蝦肉面層淋上master seed cream sauce外,仲另用分子料理技術,用波菜做出一層泡沫放置於龍蝦頭位置,好有趣!碟上嘅pepper sauce,分別用上三種不同嘅pepper:黑胡椒/新鮮青椒/四川川椒製作而成,微微香辣,好有提鮮嘅功效。
第四道菜:Surprise Dish
慢煮鮑魚配日式關東煮,鮑魚慢煮12個鐘,上枱時鮑魚放置熱石上,店員會於鮑魚旁邊淋上中式玫瑰露,再燃點藍色火焰,視覺效果非常夢幻有驚喜!鮑魚入味軟腍卻不失彈牙口感,而玫瑰露揮發過後味道仲保留住淡淡嘅香氣,唔會濃烈嗆鼻;關東煮都係一絕!味道濃郁清甜,蘿蔔入口即溶,味道清甜。
第五道菜:Japanese Cod Fish
用上日本刺身級鱈魚,以先煎後焗煮法,外皮焦肥,內裡卻穩守鮮嫩肉質,食落非常滑溜。墊底嘅蕃茄莎莎,帶點酸酸甜甜,醒神開胃。
Kagoshima
第五道菜:Kagoshima (+$198)
鹿兒島A4和牛,大廚烹調至三成熟,顏色嫩紅,入口即溶,牛味濃郁,油脂分佈平均,油脂甘香而不膩,十分出色!
第六道菜:Coconut Sweet
椰子殼由朱古力製作而成,入面係椰子mousse同椰絲,伴碟仲有Carrot cake/蛋白餅/白朱古力/橙皮/新鮮藍莓,甜度適中,擺盤藝術感重,好精美。
Chocolate Trio
第六道菜:Chocolate Trio
由於7月7日係世界朱古力日,店員特意幫我地upgrade咗其中一個甜品做Chocolate Trio,等我地又可以試多一款甜品
三款以朱古力為題嘅甜品分別係朱古力榛子芭菲,朱古力香蕉蛋糕同,70℃法式朱古力特飲,款款都各有特色。
Mignardises & Tea
Mignardises
完滿句號: Mignardises & Tea
最後嘅熱茶&茶點為整晚豐富嘅晚餐畫上完美句點,好滿足。

最後要特別多謝店員嘅悉心安排,上菜時間從容準確,健談風趣,服務同食物都一流!
2019-06-23
慶祝紀念