朋友升職加人工,話請我食餐飯,搵咗呢間位於尖沙咀山林道旺中帶靜嘅蠔埕。餐廳座位不多,眼見都係做熟客為主,師傅們同客人都有講有笑,當然包括我嘅朋友,原來佢成日光顧,仲盛讚呢度出品一流之餘私隱度又高。餐具都充滿日式風情,我就特別鍾意佢嘅貓貓筷子托。我哋叫咗2個$580嘅sets,首先有前菜。季節前菜內有雞肉、冬菇、蘿蔔、蒟蒻,全部煮得好入味,鹹鹹甜甜的感覺真係令人好開胃。然後就食刺身,時令刺身盛分別有帆立貝、甜蝦、八爪魚同蟹籽,刺身用料新鮮,所以每件都份外鮮甜。日本時令生蠔真係好嫩滑,上面仲加有甜醋啫喱,令生蠔嘅鮮味更加突出。然後其中一個主食就係shabu shabu,湯底可以選擇昆布或者醬油,我哋就揀咗比較清嘅昆布。Shabu Shabu配以日本產黑豚盛合,黑豚肉肥瘦適中,味道甘香,而且有足足200g,絕對能滿足。另外仲配有野菜盛合,分別有白菜、旺菜、粟米同本菇,令湯底更鮮甜。淨係呢個Shabu Shabu都已經食到好飽。我自己就鍾意先放蔬菜,然後再一路食豚肉一路讓肉汁滲入蔬菜入面。另一個餐嘅主食係備長炭串燒。店員首先會問有冇食物禁忌,然後再由廚師發板。首先出場嘅係燒雞肉串,分別係雞軟骨
餐具都充滿日式風情,我就特別鍾意佢嘅貓貓筷子托。
季節前菜
然後就食刺身時令刺身分別有帆立貝、甜蝦、八爪魚同蟹籽,刺身用料新鮮,所以每件都份外鮮甜。
時令刺身盛
日本時令生蠔
昆布鍋物湯底
日本產黑豚盛合
野菜盛合
淨係呢個Shabu Shabu都已經食到好飽。
另一個餐嘅主食係備長炭串燒。店員首先會問有冇食物禁忌,然後再由廚師發板。首先出場嘅係燒雞肉串,分別係雞軟骨串醬燒雞髀肉串,用備長炭燒嘅串燒份外脆口,燒得香脆之後灑上薄鹽,味道出色。
備長炭串燒
然後出場嘅係白鱔串牛舌白鱔串肉質非常肥美,魚皮燒得香脆。牛舌則配上味粉,肉質彈牙。
備長炭串燒
其後就係燒雞翼,選取咗雞中翼同雞翼尖嘅部位,由頭到翼尖都燒得香脆。
燒雞翼
第六款就係燒粟米,粟米新鮮而清甜,加咗牛油就更香甜。
燒粟米
炭燒時令貝類係一份帶子,帶子已經處理過,將佢一分為二,除去內臟保留帶子裙邊,用上湯再煮成,上湯同帶子原有嘅鮮味混合令味道更出色。
炭燒時令貝類
日本時令水果係蜜瓜,味道清甜,而且仲好多汁。
日本時令水果
我哋仲叫咗飲品,木村飲料分別揀咗信州蘋果汽水完熟白蜜桃梳打汽水,味道好香又唔太甜,為呢餐盛宴畫上完美句號。
木村飲料
時令刺身盛