2015-07-14 1132 瀏覽
上星期放工約左朋友去北角食飯,天氣咁熱吾知食咩好,朋友話想食啲特別啲開胃啲嘅野,行到和富道見到呢間潮州食店,好似係新開冇耐嘅,就決定一試。我地一行四個女仔都算大食,叫左5樣食物。韭菜豬紅一端上枱已經聞到令人唾涎嘅香味!醬汁非常香濃惹味!!食得出有多種調味料和香料炮製!!老闆說是由幾十年的老師父煮理,保證外面食唔到!微辣但香味十足!!我哋忍唔住叫咗一碗白飯黎捞汁食XD  豬紅口感十分香滑 QQ哋有小小似啫哩牛坑腩呢個真係必食!真心推介好食!非常入味,有咬口之餘一點都吾韌!輕輕一咬就斷開,夠晒鬆軟,多汁仲唔痴牙!底層嘅白蘿蔔同樣出色,煮得好入味,軟硬都啱啱好,又夠清甜。令人一試難忘,食唔停口。鎮店蠔仔粥非常足料,每一羹都充滿蠔仔,而且大量的莞茜和葱粒令粥品更香更出色!配合得十分得宜。粥底做到正宗潮州粥風味,吾會好似廣東粥咁棉而係會食到一粒粒非常香軟嘅米飯。因為非常足料,配料提味恰到好處,蠔仔粥非常鮮甜美味,想一食再食。黃金煎蠔餅金黃色的煎蠔餅一上枱,大家都忍吾住想馬上嘗一口!蠔餅煎到金黃香脆,賣相已經非常吸引,咬開蠔餅發現裏面除了蠔仔之外仲有香蔥同莞茜,難怪咁香口美味!大家唔需要擔心生粉太

我地一行四個女仔都算大食,叫左5樣食物。

韭菜豬紅
一端上枱已經聞到令人唾涎嘅香味!

黃金煎蠔餅
金黃色的煎蠔餅一上枱,大家都忍吾住想馬上嘗一口!蠔餅煎到金黃香脆,賣相已經非常吸引,咬開蠔餅發現裏面除了蠔仔之外仲有香蔥同莞茜,難怪咁香口美味!大家唔需要擔心生粉太多,絕對係100%足料。凍左會出油所以大家要趁熱食啦!
黃金煎蠔餅

滷水獅頭鵝片
鵝片滷得好入味,配合附設紅醋味道更出色,每片都切得厚薄適中,好有咬口,脂肪較少比較健康。滷水豆腐雖然是配菜但仍做得非常出色!值得一讚!
獅頭鵝片
滷水豆腐

店內環境都算乾淨企理,店員態度都幾親切,見我地人多送左碟潮州三寶俾我地做前菜。而且價錢大眾化,大家不妨黎試下😊

潮州三寶

2015-07-06