2023-10-02
銅鑼灣謝斐道介乎鵝頸橋同馬司道嗰段,雖然條街唔係好光猛,但原來疫情後都開番好多新食肆。朋友介紹是一間叫炭火Dining炎嘅串燒居酒屋,話食物質素高,今晚就去試吓日式燒北寄貝配上自家熬煮湯汁,北寄貝用上刺身級數,唔會燒到全熟,又爽口又鮮甜,再配少少柚子皮食,特別清新汁燒雞胃,屬於稀有部位,汁燒好香口,口感仲煙煙韌韌阿波美雞翼,阿波美雞屬於size比較大嘅嘅雞種,所以雞中翼都特別大件,我成日覺得要試一間串燒店嘅質素,一定要食佢嘅燒雞翼,呢一間雖然雞翼比較大隻,但唔會燒到過熟,仍然保持肉汁,而表皮又香口又脆,屬於高水準雞尾,燒到表皮香脆,又迫走入邊嘅油份,加少少鹽調味,一咬落去好脆口,但唔覺得油膩,幾好食牛舌蕊,選用牛舌最靚嘅部份,燒到八至九成熟,有咬口之餘,又有肉汁,點少少陳醋食,可以解去油膩感店舖招牌菜:雞皮蝦紫蘇葉卷,雞皮係一貫嘅香脆,入邊嘅蝦啱啱熟,食得出蝦好新鮮,加上紫蘇葉,成件事好夾雞肩肉配柚子胡椒,雞肉結實,胡椒鹹香,慢慢咬,食到雞肉本身嘅咁味雞腸,坊間少有用嚟做串燒,咬落有內臟香又幾唔太靱,唔錯店舖另一名物,月見免治雞肉串,加入切到好碎嘅雞軟骨,口感特別好,蛋黃又香又滑,停唔
汁燒雞胃,屬於稀有部位,汁燒好香口,口感仲煙煙韌韌
雞腸,坊間少有用嚟做串燒,咬落有內臟香又幾唔太靱,唔錯
店舖另一名物,月見免治雞肉串,加入切到好碎嘅雞軟骨,口感特別好,蛋黃又香又滑,停唔到口
燒白鱔,最重要嘅兩點係冇泥味同皮要夠脆,呢兩點完全合格
和牛腹肉,加入大量黑椒同燒,肉腍有肉香,咬開充滿肉汁,正
燒北海道白粟米,清+甜,好好食
日本金時番薯,厚厚一片,皮燒到焦香,肉燒到近乎胡狀,好似食緊煨番薯,但甜度超高,食一片已足夠
餐廳食物質素高,裝修摩登,氣氛好,唔怪得全部入坐嘅人都係預先訂位,否則唔知要等幾耐🙈🤪