2019-05-21
人大左,都係鍾意食環境,想坐得舒舒服服,同知心好友聊天。今晚約咗朋友嚟呢一度晚餐,原來對上一次去紫玉蘭,係佢係金鐘嘅分店,今次係我第一次嚟中環店。佢嘅餐牌裏面有好多彩色食物相片,見到啲咁靚嘅賣相,樣樣都想嘗試,可惜我地得三個人,都係要選擇下。免得眼闊肚窄,唔小心做咗大嘥鬼。我哋最後揀咗一鴨兩食,炒萵筍C,非常出名嘅蔥油餅,煎小籠包。炒萵筍C,似乎唔係好夠鹹味,不過可能係我食得比較濃,朋友又覺得OK。最不得了嘅係一日鴨兩食,先上隻鴨俾你睇,然後佢喺旁邊切,嘩,上枱嘅時候真係嘩一聲,啲伴菜擺得好靚好精美,最開心嘅,係留咗兩隻鴨髀冇切,等客人可以用手揸住嚟食。平時一鴨兩食,都係包下生菜咁樣,估唔到佢嘅兩食,係用一個春卷皮包住啲碎鴨肉,上碟嘅時候仲有乾冰,個底有炸麵托底,好似雀巢咁,忍唔住拍埋片,影咗好多張相。老老實實,個味道就真係普普通通啦,但係賣相真係贏曬,如果以食環境同埋賣相來講,美心集團真係一流!