2023-10-04 198 瀏覽
🫖中式 🚹1-4人 🏠適合家庭聚會 📸打卡 🐻‍❄️#箍牙🈴 🐻‍❄️#新奇控🈴 ——————🐻‍❄️心癮起想食小籠包,就拉住🐻去附近嘅樂天皇朝,估唔到🐻‍❄️呢個#新奇控 居然俾一間中式餐廳吸引左😛一開始吸引我嘅係好啱📸打卡嘅👍🏽皇朝小籠包(八色)原味(中)、糟溜絲瓜(綠)、鵝肝(啡)、黑松露(黑)、芝士(黃)、蟹粉(橙)、蒜香(灰)、川味(紅)除左黑松露、蒜香屬於濃味,其餘味道嘅小籠包都偏淡味;醋味亦淡,點左唔會搶小籠包餡嘅味,唔點亦無妨小籠包皮薄,夾起唔易爛,兼有湯汁,確實出色👍🏽👍🏽👍🏽咁多款🐻‍❄️最欣賞黑松露,一咬已經勁濃黑松露味👍🏽後勁極強,要食返香口膠辟口氣🤣;🐻就覺得原味、芝士都唔錯,芝士味會喺咀嚼時淡淡咁滲出來;另外川味唔太辣,唔食辣嘅朋友都唔使驚💯松子鮮果桂魚酸,但食得多都唔會覺得酸到胃痛👍🏽;同埋真係好好食🤤2個人食晒成條魚~芝麻醬油麥菜用青瓜包住油麥菜,幾開胃👍🏽雖然小籠包好快就接住嚟,呢樣菜變左🐻🐻‍❄️甜品前嘅「尾」點單輝🤣🤣蟹粉鍋貼(3塊)鍋貼底煎得夠硬,蟹粉偏淡味,同上面隻蟹粉小籠包餡類似,整體平平;🐻略嫌唔夠蟹粉;而🐻‍❄️就嫌肉汁唔夠多,鍋貼大咁多、但肉汁量同小
🫖中式 🚹1-4人 🏠適合家庭聚會 📸打卡
🐻‍❄️#箍牙🈴 🐻‍❄️#新奇控🈴
——————

一開始吸引我嘅係好啱📸打卡嘅

👍🏽皇朝小籠包(八色)
皇朝小籠包(八色)

小籠包皮薄,夾起唔易爛,兼有湯汁,確實出色👍🏽👍🏽👍🏽
🐻就覺得原味、芝士都唔錯,芝士味會喺咀嚼時淡淡咁滲出來;
另外川味唔太辣,唔食辣嘅朋友都唔使驚

💯松子鮮果桂魚
松子鮮果桂魚

芝麻醬油麥菜
芝麻醬油麥菜

蟹粉鍋貼(3塊)
蟹粉鍋貼

鍋貼底煎得夠硬,蟹粉偏淡味,同上面隻蟹粉小籠包餡類似,整體平平;🐻略嫌唔夠蟹粉;而🐻‍❄️就嫌肉汁唔夠多,鍋貼大咁多、但肉汁量同小籠包差唔多

💯宮廷驢打滾
宮廷驢打滾

驢打滾原本由滿族所創,取其貌似喺乾草上滾至滿身草嘅驢仔,清朝時廣為流傳,現時成為北京菜常見嘅甜品

由黃豆粉包裹糯米紅豆,甜而不膩,糯米唔黐牙,🐻‍❄️箍牙食完都唔使煩嘅甜品!😆

結論:新奇又好味😋會再encore👍🏽
2023-10-04
皇朝小籠包(八色)
松子鮮果桂魚
宮廷驢打滾