2020-08-16 168 瀏覽
依家非常流行韓國盒子吐司🍞,之前就同大家介紹左長沙灣小店,今日就帶埋大家嚟試埋位於銅鑼灣希雲街既「生命有限工司」。同樣地,呢度嘅招牌菜都係軟殼蟹吐司,不過難得嚟食第二間,不如試吓啲獨特啲嘅口味啦!我自己覺得呢款「燒牛肩胛厚洋蔥🧅溫泉蛋吐司」幾好味😋。雖然吐司外貌平平無奇,但我俾呢隻溫泉蛋深深吸引住。吐司上層先有爽口生菜🥬,配上濃稠蛋🥚汁,食落有口感外亦唔會太乾。多左既蛋汁可以流落下層,配埋經炒過既牛肉,食落味道好夾👍🏻!牛肉本身都滑,又炒得香口,配埋洋蔥🧅令到香味升級,亦令到吐司整體的口感更豐富😋!真心覺得溫泉蛋溫度處理得好好,蛋唔會太易散/爆汁!呢度比長沙灣小店特別嘅係有較多特色小食可供選擇,炸雞表現OK,食落都香脆,配埋辣粉食變得又麻又辣🔥!唯一特別❤️係佢既忌廉芝士醬,食落竟然酸酸甜甜,配埋炸雞食特別開胃,唔覺油膩!

燒牛肩胛厚洋蔥溫泉蛋吐司
[燒牛肩胛厚洋蔥溫泉配忌廉芝士醬香辣雞粒&汽水🥤