2024-03-03 141 瀏覽
星期五陪兩老到黃大仙參拜,一如以往十一點半左右入商場吃個午飯先。唔係成日來黃大仙,所以都係參考openrice搵地方,見到呢間都算新開的韓閣裝修幾特別同埋食物都幾吸引,決定入去試吓。兩老平時食量不多,又沒有好奇心去試唔同種類既食物,所以佢地一見到有常餐就決定了😅。而我就叫了個一人虎蝦牛肉湯窩。午餐每人都有飲品及前菜送,但見到每張抬就算係幾個人都只係比一份前菜,包括一碟細細的泡菜及芽菜,即時就覺得呢間嘢好孤寒。常餐來了,見到賣相同份量都滿意,兩老都食得開心,尤其是那塊多士原來係類似拉絲果種麵包。我個一人窩都有驚喜,個窩對一個人食來講是非常大的,菜既份量會比滿分,但牛肉就略嫌少左啲。杯咖啡亦算係精緻,奶係分開落及微暖的。本來想叫個海鮮梳乎蛋的,因為見到啲相片很有趣,可惜平日只係晚市供應。我亦見到其他人食午市既石窩飯,個窩都唔細同賣相幾吸引。最後埋單無須加一,以及兩老每人再有十蚊減。總括而言我對這店是頗滿意的,如果店家在前菜方面再闊綽一些會更好😁 。
2024-03-01
  • 午市一人窩