夜晚7:00嚟到,餐廳裝修簡單,木製風格,好有氣氛。環境好寬敞,坐落去好舒服😙😙。食物質素高,好出色!我哋叫咗兩份set。⭐️  Welcome drink:紫蘇梅子Soda 🍹一開始就有店員serve 紫蘇梅子Soda,飲落去酸酸甜甜之餘又帶點清爽,幾fresh😆😆。 ⭐️ Appetizer: 明太子大蝦香蔥吞拿魚茸他他伴脆米通.田園沙律 🍤🥗脆脆嘅米通好香,米味非常突出。配上香蔥吞拿魚,吞拿魚新鮮,油香四溢,好出色😚😚。明太子大蝦鮮美,田園沙律清新簡單。⭐️ Appetizer: 原隻磯煮南非鮑魚配醬油潰三文魚籽 🦪鮑魚鹹香度適中,醬油入味,鮮味十足,口感彈牙。三文魚籽晶瑩飽滿,配上大大隻鮑魚,非常滿足。⭐️ 千邑龍蝦湯 龍蝦湯加上千邑白蘭地Cognac🦞,口感更順滑😍,香味十足,非常出色。⭐️ Refreshment: 台灣日月潭紫芽紅茶 紫紅色嘅茶,有淡淡果香。口感既芳香又回甘🍵,有淡淡的同木質香,值得一試。⭐️ Main: 香煎智利白鱈魚伴甜椒野茵鮮茄蓉燴大蜆.香草鴨油烤薯仔非常大件,大概有三隻手指咁高。白鱈魚嫩滑,帶油脂香味 🐟。魚皮煎得香脆口,配上白白鱈魚肉,好滿足😋😋。甜椒野茵鮮

⭐️  Welcome drink:紫蘇梅子Soda 🍹
紫蘇梅子Soda

原隻磯煮南非鮑魚配醬油潰三文魚籽

明太子大蝦香蔥吞拿魚茸他他伴脆米通.田園沙律

⭐️ 千邑龍蝦湯

⭐️ Refreshment: 台灣日月潭紫芽紅茶
台灣日月潭紫芽紅茶

非常大件,大概有三隻手指咁高。白鱈魚嫩滑,帶油脂香味 🐟。魚皮煎得香脆口,配上白白鱈魚肉,好滿足😋😋。甜椒野茵鮮美,大蜆鮮甜。薯仔用鴨油煎得香脆🥔,切得大塊,非常欣賞。
香煎智利白鱈魚伴甜椒野茵鮮茄蓉燴大蜆.香草鴨油烤薯仔

⭐️ Main: 鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配西蘭花苗.香草鴨油烤薯仔 🥔
我哋叫咗五分熟,西冷肉質彈牙,口感相當鮮嫩👍🏻👍🏻,牛味極重,油脂豐富🥩,配搭埋肉汁,好高質。和牛臉頰肉質有彈性🤩🤩,帶筋絡,q彈帶勁,好出色💯💯。

⭐️ Dessert: 柚子黑芝麻撻 🍮
柚子味清新,加上濃郁黑芝麻,好特別💛💛。幾鍾意佢嘅撻底,撻底鬆化,帶牛油香🤤🤤。
柚子黑芝麻撻

⭐️ Drinks: Uji Matcha Yuzu Fizz $54
十分推薦!抹茶、柚子配上檸檬嘅配搭,新奇有趣👍🏻👍🏻。店員溫馨提醒我哋要督一督個檸檬,好好攪拌先飲🍵。三樣嘢嘅比例調校得啱啱好,每一口都能品味到抹茶的苦澀嘅味道、柚子同檸檬的酸酸清新感覺😍😍。而且飲到底還有很多柚子在杯中,增添咗口感和風味。
Uji Matcha Yuzu Fizz

⭐️ Drinks: Maruya Yuzu Lemonade $58
柚子柑桔嘅果皮,再加上lemonade,味道非常清甜清新,透心涼🍋。
Maruya Yuzu Lemonade

🍄 總括嚟講
位置地方寬敞,環境坐得非常舒適😙😙。店員服務亦都好好,會介紹一下菜式同埋不斷refill水。菜式配搭亦都好有心思💕,食材新鮮,價格合理,非常值得一試!

📍Relish
觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖
Shop B, 5/F, Lucky Factory Building, 63-65 Hung To Road, Kwun Tong
2023-09-15
紫蘇梅子Soda