2016-05-31
今日去會展行酒展,約左個係銅鑼灣工作既朋友食個lunch先入場,就來到勝八食下鐵板料理. 由大廈地下搭lift上來, 一開門已見到個大而光亮的燈籠, 好搶眼. 係燈籠引路下入到來, 地方大不算大, 裝飾間格簡約配合餐枱擺佈, 加上環境光猛, 給予人精神, 潔淨及舒適的感覺.我跟朋友都看中鐵板定食B $148, 另侍應推介了新出品的鐵板燒廣島蠔拼大蝦定食$128, 就點哩兩個啦!侍應率先奉上兩件黑松露牡丹蝦壽司, 原來是限量贈送的, 只限40件, 先到先得. 牡丹蝦非常鮮甜,彈牙而黏口, 入口即溶後混和黑松露醬, 味道濃郁之餘沒有蓋過鮮味, 一件真不夠喉.溫室野菜: 麻醬調味, 菜夠爽, 感覺清新薯蓉: 夠軟綿幼滑, 食到碗仔底發現有隻小白兔, 估佢唔到, 幾有創意, 哈哈味增湯: 味道剛剛好, 不太淡太咸三文魚剌身及甜蝦: 三文魚都幾大舊, 厚切比一隻麻雀(打牌果D)還要大, 夠新鮮肥美, 入口軟綿, 甜蝦鮮甜, 入口溶化鵝肝多士: 鵝肝長而大塊, 鵝肝外層夠香脆, 入口即溶, 配上多士一齊食, 鬆脆的多士吸收左部份鵝肝油, 令整體油份變得均衡, 減輕油膩感帶子: 珍寶帶子好大隻, 一
味增湯: 味道剛剛好, 不太淡太咸
帶子: 珍寶帶子好大隻, 一開三之後一件都同舊檸檬差不多SIZE, 燒到外熟內嫩, 帶子鮮甜海產品配上濃郁牛油香, 味道更上層樓
炒飯,: 一碗金鑲銀炒飯, 粒粒分明, 每粒飯都黏了蛋, 飯香加雞香融會, 口感煙煙韌韌
大蝦: 蝦頭多膏, 蝦肉彈, 燒得唔過乾及不鞋口 食飽飽滿足地準備去酒展, 埋單兩位$262, 原來有85折優惠, 又有 壽司送, 好抵食!