2024-10-23
香港有好多日本野食 但究竟有冇日本人食嘅日本菜 😂😂而高知駅解答左我係有嘅 因為呢度好多日本人🤭🤭 有日本客人 而店員都係日本人😱😱好彩佢地都識講啲廣東話同英文 都叫做落到單🤗 細問之下原來因為呢係同日本真係有關係 係高知県人會指定嘅海外居酒屋 用高知県出品食材 夠曬正宗😆😆🍶清酒任飲2小時👧🏻女$98 👦🏻男$168未講野食之前講左最痴線嘅野先 平時食日本野開支sake都幾舊水 呢度做free flow😱😱女士們$100都唔洗就暢飲幾款sake 目測都超過5款 岩曬各位愛酒之人😀😀🍻佐酒小食炒蒜香蘆筍雜菌 $88鐵板黑松露芝士炒蛋 $78炸日本小白蝦 $68酒煮亀の手 $58有酒飲當然都有好多做佐酒小菜 款款都比到唔同濃味刺激味覺 其中我最鍾意係鐵板黑松露炒蛋 店員會拎蛋漿同黑松露即場炒比你睇 熱辣辣炒起 芝士拉曬絲 黑松露味勁香濃 絕對唔係平時早餐食個種😂😂🥗前菜核桃小女子 $28漬物盛合 $68螢光魷魚冲漬伴海膽汁 $48前菜都好講心思 唔係就咁一個蟹籽沙律 漬物盛盒會最滿足 因為有幾款 係平時食omakase放喺執邊嘅漬物 好有心機 而最特別應該係螢光魷魚 啲魷魚仔滑潺潺勁新鮮
香港有好多日本野食 但究竟有冇日本人食嘅日本菜 😂😂
🥗前菜
核桃小女子 $28
漬物盛合 $68
螢光魷魚冲漬伴海膽汁 $48
前菜都好講心思 唔係就咁一個蟹籽沙律 漬物盛盒會最滿足 因為有幾款 係平時食omakase放喺執邊嘅漬物 好有心機 而最特別應該係螢光魷魚 啲魷魚仔滑潺潺勁新鮮🤣🤣
🍢串燒
高知県青椒仔$28
鹽燒白鰻$78
輕井澤煙燻芝士可愛鯖 $48
燒赤陸魚干 $68
我專登打曬啲串燒出黎等大家感受到有幾多選擇 啲位可以食得幾刁鑽 串燒係呢度嘅signature 師傅即燒 燒前仲比你睇睇啲料先 連原條魚都有得燒 最可愛應該非可愛鯖莫屬 第一次見呢個品種 加埋煙燻芝士真係前所未見 魚肉嫩得黎香 一級棒😙
🍲特式料理
香雙蟹甲羅盛 $168
鰹魚半敲燒 $128
呢兩味絕對係打卡必備
甲羅盛係堆疊左好大座蟹肉同埋蟹膏同海膽 靚得黎 呢幾種食材加埋鮮味爆燈🥸🥸
鰹魚就係煮嘅過程岩打卡 師傅會即場烤 好夠火氣 食落逼曬啲魚香味出黎 果然係夠曬特色 😌😌