我哋三個小學雞一年一度慶祝生日,今次係半個月內再嚟,點解?因為上次嚟知道三月份有任飲兩小時一週年慶祝活動,一定要嚟啦🎉🎉🎉前菜鷹嘴豆赤豆炆牛舌(限定點的小食)好好食👍🏻😋我哋點了話梅漬水果番茄🍅⋯⋯味道甜酸適中,清新的茄香加上淡淡的青紫蘇,小黃菊花瓣也令番茄添上色彩。現在諗起都想即刻食。紫蘇花唔係成日食到👍🏻今次就冇咗海葡萄沙律,但如果有緣見到,一定要點,上次食過,份量非常多。日本生蠔🦪⋯⋯廚師的調味有畫龍點睛的效果,蠔鮮甜,沒有太多海水味,香蔥清淡,啫喱有淡淡酸香,蘿蔔蓉微甘,非常調和清新,食咗一隻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋!清酒之旅立即開始😆🍶酒清酒我唔算大懂,但見到五支都係比較大路的,有比較辛口,純米:覺得配食物很好。也有純米吟釀,大吟釀,任何喜好都可以揀到。八海山、越後櫻,本人覺得單飲都非常好,微甜清香。食7pm左右:半敲燒表演令全場興奮氣氛開始,而且令人食慾大增,聽說這是必食的高知稻草半敲燒鰹魚,但本人因為曾經在日本食過超腥味的鰹魚(有濃濃的血腥味)有點….. 懷疑,😂二月尾嚟試咗一次😂喜歡到不行這個半敲燒提昇了鰹魚的香濃,煙燻味祛除了多餘的腥味,加上蒜&薑佐料,沾滿汁都沒有蓋過魚香

前菜
鷹嘴豆赤豆炆牛舌(限定點的小食)好好食👍🏻😋

紫蘇花唔係成日食到👍🏻

這個半敲燒提昇了鰹魚的香濃,煙燻味祛除了多餘的腥味,加上蒜&薑佐料,沾滿汁都沒有蓋過魚香,係味道的互相提昇,100分。當然立即點了。

有酒當然唔少得下酒菜,但因為餓,原本想叫個鍋,可是天氣熱了,店員話鍋類已經被刪除,就點了西班牙小砵,鐵板芝士炒蛋….唐揚炸雞

西班牙小砵,聽落像西班牙tapas蒜片蝦,上菜, 這個小了些蒜片,多了日式醬油味;洋蔥、番茄、蝦,非常配味😍小片麵包沾滿醬油,好食到叫了出來😆

鐵板芝士炒蛋,非常香滑好食,但要立即分上碟,趁熱食,否則會硬了。
唐揚炸雞調味很好不會太咸,而且軟嫩脆!好食

滿足咗個胃,可以開始點佐酒小食,豬肉捲蔥,我哋都覺得蔥有點太生,過辣。燒螢光魷魚🦑,可能係最好食的螢光魷魚😂。雞軟骨😋,雞膝軟骨😋,串燒小洋蔥👍🏻😋,免治雞肉蓋,這個免治雞肉非常多脆脆軟骨,不會太黏口,蛋黃亦色香味全👍🏻👍🏻👍🏻😋,好食
食得高興之餘,又想配下酒唔太飽嘅😂我哋encore 半個敲燒鰹魚😂呢個真係可以不停食。

燒螢光魷魚🦑

串燒小洋蔥🧅、甜

免治雞肉蓋,呢個好好食

飲完酒,最後要食啲澱粉質解下酒,就點了燒飯團🍙⋯⋯好好食,其實只係簡單飯素的飯團,但佢燒得剛剛好,加上頗厚的一片紫菜,食的時候才包上!有一半仍非常香脆!非常滿足的生日慶祝👏酒餚都十分滿意!而且價錢也公道!期望下次再嚟💪😂🍶🥘⋯⋯之後當然有再嚟啦!因為free flow 真係好好玩

2024-03-09
生日
  • 話梅水果茄
  • 西班牙小砵
  • 生蠔
  • 蒸蠔
2023-11-25 669 瀏覽
黎到weekend 當然要飲返杯🍶Shochu 燒酎🍶黑霧島 (芋)有得揀自己鍾意嘅燒酎杯☺️賞心悅目💖咁樣一路飲一路食😌超級香😘而且都算爽口🍶乾杯當然唔少得簡單下酒菜🥗蟹子蟹肉沙律+ 🫛枝豆Let's START💃🏻🦪生蠔好大隻🥹上面有辣蘿蔔蓉同埋柚子啫喱🥹十分十分之鮮甜😋 會忍唔住再嗌多隻食🤩🌟🌟🌟🌟🌟🌟🐟藍鰭吞拿魚鮫🧏🏻‍♀️同樣都係非常出色🤩 燒到啱啱好熟魚香味非常地突出😳肉質非常鮮嫩真係好正🌟🌟🌟🌟🌟🐟鰹魚半敲燒🔥鰹魚外面用禾稈草燒過😎炙燒後充滿優雅嘅煙熏味🔥去除咗額外嘅魚腥味 內層嘅魚肉非常濃郁魚香味🥰而且超甘甜仲可以按個人喜好配上💁🏻‍♀️炸薑蔥絲🍊柚子蒜蓉🧄薑蓉🫚薑花個人都係鍾情於柚子蒜蓉🌟🌟🌟🌟🌟🌟🐔自家製免治雞肉蓋🫓同平時嘅免治雞肉串唔同😳 佢以漢堡扒嘅形式展現🤤雞肉同埋雞軟骨完美融為一體🫶🏻 上面晶瑩剔透嘅生蛋黃🍳 撈埋一齊食🥰真係好幸福🌟🌟🌟🌟🌟所有燒物🍢炸物🍤都非常出色👨🏻‍🍳不能盡錄🍗唐楊炸雞🍖🐮和牛三角腩🥩🐷黑豚腩肉串🍢❤️‍🔥雞胸軟骨串🐓🐚帆立貝配蟹膏味噌🍢🍙燒飯團🔥都係非常之好食🐽最後以🍜冷烏冬配柚子汁🍊作結爽口嘅烏冬🍊配上柚子汁 啲汁唔會過量👍所以烏冬一直保

黎到weekend 當然要飲返杯
🍶Shochu 燒酎🍶黑霧島 (芋)
有得揀自己鍾意嘅燒酎杯☺️

燒飯團

都係非常之好食🐽

最後以🍜冷烏冬配柚子汁🍊作結
爽口嘅烏冬🍊配上柚子汁
啲汁唔會過量👍所以烏冬一直保持清爽而且好入味😍非常之解膩😎為呢一餐完美咁樣畫上句號
冷烏冬
黑豚腩肉串、雞胸軟骨串
帆立貝配蟹膏味噌
燒飯團
冷烏冬
同朋友👧🏻一齊喺中環,佢話想食啲稍為特別嘅日本菜🇯🇵🍶,咁我諗一諗,就決定帶朋友👧🏻嚟呢度試吓🤣嚟自 埼玉県 $240「金紋世界鷹 純米吟醸 300ml」:「小山本家酒造」出品,辛口淡麗型,有果香,口感清爽😋$28「開胃菜 Starter」:係「牛腩煮」,簡單美味😋$48「螢光魷魚沖漬伴海膽汁」:魷魚🦑爽口,漬得有鹹香😋$58「鮟鱇魚肝奈良漬」:日本🇯🇵嚟嘅鮟鱇魚肝,用奈良県嘅漬法,夠滑夠 creamy,少地方有呢個特別嘅做法😋$88「炸牡蠣」:來自北海道厚岸嘅牡蠣,味鮮,外層麵包糠鬆脆炸得香口😋$78「泰國🇹🇭虎蝦」:虎蝦🦐大大隻,肉質結實😁$78「蛤蜊牛油煮」:蛤蜊肥美,每一隻幾乎都填滿個殼,牛油煮令味道更濃郁😁$128「鰹魚半敲燒 Bonito Tataki 鰹のタタキ」: 用稻草作為燃燒物🔥燒鰹魚,廚師叉住鰹魚(skipjack tuna カツオ)放喺火中間敲燒接近1-2分鐘,鰹魚裏邊仲係刺身狀態,最外邊就少少熟,跟住厚切鰹魚一片片,鰹魚有稻草煙熏味,好食😄$28「無糖可樂」、$28「烏龍茶」

$28「開胃菜 Starter」:係「牛腩煮」,簡單美味😋

$48「螢光魷魚沖漬伴海膽汁」:魷魚🦑爽口,漬得有鹹香😋

$78「泰國🇹🇭虎蝦」:虎蝦🦐大大隻,肉質結實😁

$28「無糖可樂」、$28「烏龍茶」
2023-08-08 793 瀏覽
中環高質地道居酒屋🫶🏻-🐟鰹魚半敲燒 ($128)師父話呢個係佢地嘅招牌菜,會用稻草燒到2-3分熟之後再煙熏,坐吧枱嘅話可以望到師父燒😍魚肉熟度啱啱好,肉質唔會散,配上薑蓉、蘿蔔絲、乾蔥同柚子汁完全唔腥,味道好地道,唔錯🥰🍱漬物盛合 ($68)包括牛蒡、紫蘇葉蘿蔔同榨菜,爽脆嘅牛蒡配上芝麻口感幾豐富,而蘿蔔就有好香嘅紫蘇味,一樣夠爽🥕至於榨菜就比較淡口,但一樣都好開胃🫶🏻🐟香辣吞拿魚中落伴牛油果 ($98)中落好濃味好好食,入口即化😚調味有少少辣,但係好提鮮,配上軟滑全熟嘅牛油果,口感同味道都好夾好豐富,好推薦試嘅一道菜🥹🦑燒泰國虎蝦+螢光魷魚串 ($156, $96)螢光魷魚嘅腳好香口,肉質夠軟滑,配上芝麻同蔥,味道更有層次☺️虎蝦好大隻,肉質夠爽,蝦味夠濃,唔錯😙🧈白酒牛油蛤蜊 ($78)湯頭好鮮甜,蛤蜊口感滑嫩,味道香甜又大大隻,送酒一流🤓🍑白桃濁酒 ($68)飲落好順口,好香嘅白桃味,味道偏甜,但係亦都有淡淡嘅酒味,小編個人幾鍾意呢枝🤩餐廳有室內亦都有戶外嘅座位,戶外座位幾有特色,感覺自己好似喺日本嘅小巷裏面食緊嘢咁😋員工都好友善,而且好詳細咁介紹唔同嘅菜式,日本老闆都好親切,感
中環高質地道居酒屋🫶🏻
🐟鰹魚半敲燒 ($128)

🍱漬物盛合 ($68)
至於榨菜就比較淡口,但一樣都好開胃🫶🏻

🐟香辣吞拿魚中落伴牛油果 ($98)
中落好濃味好好食,入口即化😚

🦑燒泰國虎蝦+螢光魷魚串 ($156, $96)
虎蝦好大隻,肉質夠爽,蝦味夠濃,唔錯😙

🧈白酒牛油蛤蜊 ($78)
湯頭好鮮甜,蛤蜊口感滑嫩,味道香甜又大大隻,送酒一流🤓

🍑白桃濁酒 ($68)

員工都好友善,而且好詳細咁介紹唔同嘅菜式,日本老闆都好親切,感受到佢哋對製作美食好有熱誠🫶🏻
推介大家放工嚟或者同朋友聚會嚟試吓,環境同氣氛都唔錯,食物質素都幾好,味道都幾地道🤓

味道 9/10
服務 9.5/10
環境 9/10
回頭率9/10
總評 9.25/10🥰🤍
人均消費 $380💰
📍 高知駅
中環蘇豪嘉咸街46號地舖

#米食中環 #米食香港 #米食日本菜 #米食居酒屋 #米飲嘢 #米飲酒 #中環美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2023-07-31 236 瀏覽
自己喜歡日本,但從來未去過高知縣。原來我大愛的鰹魚燒係高知縣的😍😍亦是此店的signature ,必試!!日本人的店員招呼我們😊說廣東話很有趣牆上貼滿日式海報,和風感十足。我們的坐位面對著燒烤爐,清楚看見廚師製作食物。開胃菜 話梅水果茄 $58超好味 很開胃,甜甜酸酸的凍凍的,熱天吃一流啊!推介本店必吃之選 鰹魚半敲燒 Bonito Tataki $128非常正宗,以禾稈草快燒鰹魚外層,即是炙燒,煙薰後,再以凍水冷卻。這是高知縣的特色菜式,我日本其他地方也不是容易找到正宗得鰹魚燒。可以在這裏吃到感到十分驚喜廚師說配上高知縣的薑蓉、薑花、炸薑蔥絲、柚子蒜蓉更好吃我當然聽取意見啦還點了串燒螢光魷魚串 $48/串日本黑豚腩肉串 $48/串大啡菇 $28/串通常螢光魷魚都是漬物小吃,第一次以串燒吃。原來口感非常好鐵板芝士炒蛋 $68店員在你面前立即把芝士及雞蛋到在熱辣辣的鐵板上,非常新鮮,芝士溶了,形成拉絲芝士😍北海道海膽意大利扁麵 $68很creamy帶甜的醬,上面有兩片海膽❤️餐牌
自己喜歡日本,但從來未去過高知縣。
原來我大愛的鰹魚燒係高知縣的😍😍
亦是此店的signature ,必試!!

日本人的店員招呼我們😊說廣東話很有趣
牆上貼滿日式海報,和風感十足。

我們的坐位面對著燒烤爐,清楚看見廚師製作食物。

開胃菜 話梅水果茄 $58
超好味
很開胃,甜甜酸酸的
凍凍的,熱天吃一流啊!
推介

廚師說配上高知縣的薑蓉、薑花、炸薑蔥絲、柚子蒜蓉更好吃
我當然聽取意見啦

還點了串燒
螢光魷魚串 $48/串
日本黑豚腩肉串 $48/串
大啡菇 $28/串

通常螢光魷魚都是漬物小吃,第一次以串燒吃。原來口感非常好

鐵板芝士炒蛋 $68

北海道海膽意大利扁麵 $68
很creamy帶甜的醬,上面有兩片海膽❤️

餐牌

收工同事想搵個地方吹水呻下,呢間位於Solo區嘅日式居酒屋🏮地點遠近適中,兼有室內和户外區,方便傾密偈又不易撞到熟人😅漬物盛合分別有長芋山葵,味增蒜頭和榨菜漬三款漬物都醒胃爽口再嚟多小食開胃菜雜菜燉牛舌唔係講笑,看似平平無奇嘅開胃菜~牛舌煮得非常入味又腍身,我哋好快已經放哂入口雞尾串,日本黑豚腩肉串和雞腳根串串燒只係用鹽燒,師傅控制火燒剛好帶出油香又不會乾身鐵板芝士炒蛋呢個小鐵板係侍應親自放在枱上面為我哋落油炒至半熟蛋再加芝士和灑上葱花,一個普通絕配嘅芝士炒蛋就放在小鐵板上面,絕對不馬虎然之後我哋叫左呢間高知縣嘅名物分別係味噌燒鰹魚和鰹魚半敲燒另外居酒屋主打嘅高知縣名物~稻草燻烤鰹魚由師傅親自用日本運來嘅稻草即席明火燒烤,香港獨有,吸引不少在場食客拍片拍照📷加埋居酒屋播放著日本嘅歌曲,更增添不少氣氛厚切嘅鰹魚表面烤熟帶有一點煙燻香味,而肉質中間呈現鮮紅半熟嫩滑嘅狀態,最後配上茗荷,炸葱𢇁,薑蓉和特調醬汁一同吃,鰹魚嫩口鮮甜帶有一股稻草香味,值得推薦
漬物盛合
分別有長芋山葵,味增蒜頭和榨菜漬
三款漬物都醒胃爽口
再嚟多小食開胃菜
雜菜燉牛舌

雞尾串,日本黑豚腩肉串和雞腳根串
串燒只係用鹽燒,師傅控制火燒剛好帶出油香又不會乾身

鐵板芝士炒蛋

然之後我哋叫左呢間高知縣嘅名物
分別係味噌燒鰹魚和鰹魚半敲燒

中環一直是個充滿特色小店的地方,今次介紹這間居酒屋的用料上盛,而且料理精緻。此日本居酒屋「高知駅」,以日本高知這個地方為主題。我們第一次食已經留下深刻印象,這是二次造訪的體驗。漬物盛合 (Pickled Assortment)$68:作為開胃菜,這份漬物盛合非常清新而且易入口。各式各樣的漬物搭配在一起,為味蕾帶來不同的風味。帆立貝配蟹膏味噌 (Scallop with Crab Miso) $78:新鮮帆立貝配上濃郁的蟹膏味噌令這道菜充滿鮮美。帆立貝的鮮甜與蟹膏的濃郁完美融合,令人回味。泰國虎蝦 (Tiger Prawn) $78: 新鮮的虎蝦鮮嫩彈牙,以簡單的烹調方式呈現和獨特調味,讓虎蝦的甜美風味得以展現,十分美味。大啡菇 (Mushroom) $56: 這道大啡菇滿足了素食愛好者的胃口。大啡菇經過烹調後,保持了它的嫩滑和濃郁香味,非常驚喜。手作免治雞肉蓋 (Minced Chicken) $58:手工製作的免治雞肉蓋質感細膩,肉汁豐富。肉餅裡面有十分爽口的雞軟骨碎,讓口感具獨特風格。搭配醬汁和蛋黃,每一口都充滿滿足感。鰹魚半敲燒 (Bonito Tataki) $128: 店主推

漬物盛合 (Pickled Assortment)$68:

泰國虎蝦 (Tiger Prawn) $78:

大啡菇 (Mushroom) $56:

手作免治雞肉蓋 (Minced Chicken) $58:

鰹魚半敲燒 (Bonito Tataki) $128:
店主推薦的鰹魚半敲燒絕對是我們的最愛!這種稻草熏燒的方法令鰹魚散發出獨特的風味,上菜時搭配三款不同的拌菜,享受不同風味。這是必食之選!

鐵板芝士炒蛋 (Egg & Cheese) $68:
師傅上菜時即場準備這道鐵板料理。芝士炒蛋十分吸引人,蛋炒得鬆軟,搭配融化的芝士,帶來豐富的味覺。

Cocktail 最強 Lemon Sour $78:
我們品嚐了店內的特調雞尾酒,其中Lemon Sour最強版的風味十分獨特,酸甜適中,是下酒的絕佳選擇。

Cocktail 電氣 Bran High Ball $78:
另一款雞尾酒「電氣Bran High Ball」也相當不錯,帶有些許果香,回味無窮。

這次在「高知駅」的用餐體驗讓我彷彿置身於日本當地品嚐當地的美食。如果有機會,我絕對會再次光臨這家日本居酒屋,探索更多美味。
2023-07-18
  • 手作免治雞肉蓋
2023-07-24 79 瀏覽
試咗呢間係soho 嘅居酒屋小店店舖細細,但係幾有feel 主打係高知縣名物鰹魚Bonito 半敲燒Bonito tartare Bonito tower (陳層疊咗刺身同埋牛油果上面放咗少少海膽同埋三文魚子) 另外仲有啲串燒同埋小食我自己就最鍾意食呢個鰹魚半敲燒裏面係生嘅外面燒咗少少好好食嗰個塔都唔錯反而個Tartare就有啲失望朋友覺得味道偏苦咗啲串燒同埋小食方面,我覺得都正常發揮最好食係免治雞肉佢哋呢度整到係一個小肉餅唔係一支棒咁我覺得兩個人share 1份都OK串燒我就鍾意食雞尾同雞皮整體上都唔差氣氛唔錯價錢合理不過夏天去坐近門口位置,有啲熱因為啲人成日開門道門又閂唔實如果鍾意食鰹魚嘅,我覺得可以嚟使吓Around $600pp Rating : 7.5/10
試咗呢間係soho 嘅居酒屋小店
店舖細細,但係幾有feel
主打係高知縣名物鰹魚

串燒我就鍾意食雞尾同雞皮

整體上都唔差
氣氛唔錯
價錢合理
不過夏天去坐近門口位置,
有啲熱
因為啲人成日開門道門又閂唔實

如果鍾意食鰹魚嘅,
我覺得可以嚟使吓

Around $600pp
Rating : 7.5/10
2023-07-13 250 瀏覽
我很喜歡這間小小居酒屋,看得出是日本人經營,門面及店內滿佈高知海報,洋溢著小鎮氣氛,日藉經理主場,主打串燒及酒品,招牌高知地道名物「稻草燻烤鰹魚」,也許香港獨有的,不可能錯過。 鰹魚半敲燒 $128以來自日本的稻草明火燒烤,具欣賞價值之餘,香氣四溢!做法是先烤後燻,鰹魚肉柔軟潤滑中充滿燻香,完全沒有一點鰹魚常有的魚腥之味,味道特別,非常之香,令我一試難忘。 細心地配合茗荷、炸蔥絲、高知薑蓉或柚子醬汁同吃,輕輕提味亦好。 一客4片,性價比高。 電氣 Bran Highball $78最強 Lemon Sour $78日藉經理以不純正的廣東話介紹酒品,盛情難卻,一人一杯推薦的雞尾酒。 Bran Highball 酒精比較濃,成份是日本威士忌及香料,有一種温和的勁,即是易入口,無威士忌咁辣。我的最強 Lemon Sour,真是非常多檸檬,味道酸酸地有些氣泡,酒精度不高。 話梅水果茄 $58水果茄水份非常是,甜甜酸酸作開胃前菜,非常適合,不過如果話梅味再濃一些我會更鍾意。 鮟鱇魚肝奈良漬 $58別於一般我經常吃到的做法,這鮟鱇魚肝剁成肉醬,豐腴依然,配青瓜吃,添清新口感,減了膩感,佐酒不俗。
鰹魚半敲燒 $128
鰹魚半敲燒
以來自日本的稻草明火燒烤,具欣賞價值之餘,香氣四溢!
鰹魚半敲燒
一客4片,性價比高。
電氣 Bran Highball $78
最強 Lemon Sour $78

電氣 Bran Highball, 最強 Lemon Sour
話梅水果茄 $58
話梅水果茄
鮟鱇魚肝奈良漬 $58
鮟鱇魚肝奈良漬
螢光魷魚串 $96/2串
日本芳壽豚腸 $28
日本黑豚腩肉串 $96/2串

點了三款串燒,以小爐保温見心思。
螢光魷魚串, 日本芳壽豚腸, 日本黑豚腩肉串
燒得唔錯,螢光魷魚柔軟有汁,魷魚鬚焦黑脆口,配上的青葱;黑豚腩肉質細緻,油份適中。
韭菜炒日本雞肝 $88
韭菜炒日本雞肝
 炒得幾香,與我們的雞尾酒非常合襯。
韭菜炒日本雞肝
價錢實惠,定必再訪。

2023-07-12
話梅水果茄
鮟鱇魚肝奈良漬
韭菜炒日本雞肝
是晚放工來到朋友推介灣仔的一間居酒屋小店,餐廳分為室內和戶外座位,我們被安排在戶外,雖然沒有冷氣,但感覺比較有氣氛,沒那麼焗促。長芋山葵漬$38長芋即是日本版的淮山,也即是山藥,切成薄片,加上淡淡的山葵醬汁,味道非常清新爽口,是夏季享用的最佳選擇。梅酒$68 梳打$28在日本去居酒屋坐下來必須先選飲品,我選的杯梅酒口感順滑,酸甜清香,不會太濃烈,很易入口,朋友就選擇無糖的梳打,清涼解渴。鮟康魚肝奈良漬$58之前吃鮟康魚肝是塊狀的,而這奈良漬的做法是蓉狀的,奈良漬又稱粕漬け,以酒糟來醃漬,味道更有層次,而鮟康魚肝濃郁的口味深得我心,而且它營養豐富,它份量多,這價錢十分超值。鰹魚半敲燒$128將新鮮的鰹魚去鱗去骨後插入鐵籤,放在半燃燒的稻草上燻製至香氣滲入魚肉中,再度點燃稻草以高溫大火一口氣炙熟表面。僅炙燒鰹魚表皮,保留油脂飽滿的鮮紅魚肉,放上滿滿的蔥絲、薑末和特調醬汁一起享用。這個做法還是第一次見,感覺十分新奇,而這樣以稻草炙燒能鎖住內裡魚肉鮮甜的美妙口感,並帶有稻草的餘香。鰹魚他他$108新鮮的鰹魚配上特別調配的他他汁,微微的酸味與鰹魚香味份外配合,清新的感覺令鰹魚的味道進一步提升,很

長芋山葵漬$38

梅酒$68 梳打$28

鮟康魚肝奈良漬$58

鰹魚半敲燒$128

鰹魚他他$108
新鮮的鰹魚配上特別調配的他他汁,微微的酸味與鰹魚香味份外配合,清新的感覺令鰹魚的味道進一步提升,很適合夏日吃的一道料理。

燒泰國虎蝦$78/隻
對於愛吃海鮮的我們而言,這道菜是一道必點的菜色,泰國虎蝦相當大隻,而且是燒烤而成的,口感非常新鮮美味,蝦背更釀入蒜蓉及蔥,特別惹味,而燒烤時間掌握得好,口感鮮美,肉質彈牙。

燒雞腎串$22/串
喜歡雞腎爽口的口感,加上燒烤的滋味,很香口,適合送酒的小食。

日本黑豚腩肉串$48/串
黑豚腩肉串啖啖肉,適合愛吃肉的朋友,因為是腩肉部分充滿油香,黑豚肉口感細膩。

日本芳壽豚腸$28
芳壽豚腸呈比較幼細長條的形狀,烤過後外皮特別的脆口,豬腸肉質肥瘦適中,鹹香滋味。

總括而言,這裡有令人放鬆的氣氛,食物也很有日本特色,尤如飛到日本享受美食,走的時候還欣賞到場內表演稻草烤鰹魚,令人難忘的一夜。
  • 鮟康魚肝奈良漬
  • 鰹魚他他
  • 鰹魚半敲燒
同朋友嚟食晚餐七點前坐低咗之後陸陸續續咁見到啲位好快滿晒!店員都係講日文嘅,而且好熱情咁招呼☺️鮟鱇魚肝推介比飲啤酒嘅朋友,擺上青瓜上邊送酒食,真係非常正,味道濃郁呢度嘅生蠔有得係燒,或者係生食兩個都超好食,個人認為生食係更加鮮味!生蠔非常之鮮甜,我平時唔係特別鍾意食,但係都覺得可能係我食過最好食嘅嗰一隻生蠔😂必食!西班牙海鮮鉢呢個就正常,海鮮好多,而且份量好足夠,味道幾好鰹魚半敲燒呢個又係另外一個必食!嚿魚嘅份量超大,亦都好新鮮。師傅喺我哋面前用乾草燒過,加上咗一啲煙燻嘅香味~ 汁浸帆立貝刺身依碟刺身非常之靚,配上三文魚子同埋蕃茄,酸酸甜甜,相當好味😛海膽意粉呢個可以呢個意粉真係會合咗海膽嘅精華,每一啖都係海膽味,超級濃郁,如果鍾意食海膽人不能錯過😂🤭我仲叫咗杯high ball 朋友就叫咗白酒飲飲下就越食越多😂😂😂店員熱情招呼係一個好愉快嘅用餐體驗#hkfoodie#foodie#foodblog#foodporn#hkfood#hkfoodblog#hkig #hkbar#central #japanesefood

同朋友嚟食晚餐七點前坐低咗之後陸陸續續咁見到啲位好快滿晒!

店員都係講日文嘅,而且好熱情咁招呼☺️

鮟鱇魚肝

西班牙海鮮鉢
呢個就正常,海鮮好多,而且份量好足夠,味道幾好

汁浸帆立貝刺身

海膽意粉

我仲叫咗杯high ball
朋友就叫咗白酒
飲飲下就越食越多😂😂😂
店員熱情招呼
係一個好愉快嘅用餐體驗

2023-07-10 100 瀏覽
高知駅地址: 中環蘇豪嘉咸街46號地下過生日慶祝, 簡簡單單就好了, 老人家要早睡早起,年輕時會一班人食飯切蛋糕, 再玩到凌晨2-3AM 先回家, 而家追求簡單, 同親人/CLOSE FRIEND 食餐飯, 便心滿意足, 最好的安排了。訂了一間餐廳食日本菜$58 話梅水果茄個蕃茄好多汁,雪到涼個梅味入曬,作為涼盤一流。$128 鰹魚半敲燒,用稻草煙燻,點柚子蒜蓉汁食,擺盤好靚。$78 蛤蜊即是煮蜆,有3個味可選,清酒,白酒牛油或辛辣地獄。個湯好甜帶酒香,蜆大隻厚肉。有一個爐仔燒住來保温$78 泰國虎蝦,大大隻多肉架呢,燒得香噴噴,個頭部分藏有好多膏$78 帆立貝配蟹膏味噌,第一層次蟹膏有甘味,帶子肉質彈牙。$48營光魷魚串,好軟腍,灑了黑白芝麻增加口感。吉46 燒酌on rock 飲,入口是dry 帶辛辣。#高知駅 #香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #supper #香港必食
高知駅
地址: 中環蘇豪嘉咸街46號地下

$48營光魷魚串,好軟腍,灑了黑白芝麻增加口感。

吉46 燒酌on rock 飲,入口是dry 帶辛辣。

#高知駅 #香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #supper #香港必食 #高CP
2023-07-03 121 瀏覽
朋友話有同事推介佢,中環嘉咸街有間居酒屋唔錯,咁就約我一齊去食。餐廳地方唔大,但服務員好nice,老板係日本人,會細心為客人推介食物。雖然餐廳有多款日本酒,但可惜我同朋友都係唔飲酒之人!老板首先推介我哋食鮟康魚肝奈良漬同鰹魚他他,將魚肝同鰹魚他他搽上青瓜上食,味道非常特出,鮮味提升,如用來佐酒就好夾。鐵板芝士炒蛋,服務員在客人面前將蛋倒落煎pan再落鰹魚汁,加上芝士同葱,令到蛋食起上來有拉絲的口感,真的唔錯。螢光魷魚串,用好細細隻的魷魚仔串燒成,係我第一次食咁細隻,肉質juicy幾好味!鰹魚半烤燒,廚師在店內用草薰燒鰹魚,令到本身鮮甜味十足的鰹魚增加了煙薰味,係餐廳主打菜之一。最後係北海道海膽意大利扁麵,不單海膽好味,仲有每條麵都掛住濃濃的海膽味,估唔到係香港都可以食到好有日本 feel 的食物。整體食物質數高,結賬大約六百多元!非常抵食,朋友真係冇介紹錯!
好中意喺soho 一帶搵食,呢間店主打高知產食材,店子唔大不過幾有氣氛~ 最強 Lemon SourLemon sour 都幾款,就試下最勁既~ 一杯差唔多有成個檸檬,勁醒胃! 電氣Bran High Ball係來淺草既一款brandy,係店家引入所以暫時得呢度飲到。鰹魚半敲燒點少得高知名物,師傅即場用稻草燒鰹魚,熊熊烈火好有氣氛!鰹魚表面輕輕烤至3分熟,逼出表面的魚油,帶點油香又不會太膩,而且還送來微微的草香氣,食時加上洋蔥、柚子汁、薑蓉~ 鰹魚他他魚味鮮濃拌勻香蔥醬油,更有風味層次感鮟康魚肝奈良漬魚肝軟綿,加埋青瓜一齊食勁fresh 長芋山葵漬有wasabi 既辛香,又有鹽漬過咸咸地既味道,口感黏黏爽爽! 螢光魷魚串串燒會放喺小蠟燭上熱住~平時多數係冷盤既螢光魷魚熱食魷魚鮮味更濃日本黑豚腩肉串鹽燒五花腩肉質爽嫩帶油香,佐酒一流!

最強 Lemon Sour
Lemon sour 都幾款,就試下最勁既~
一杯差唔多有成個檸檬,勁醒胃!

電氣Bran High Ball
係來淺草既一款brandy,係店家引入所以暫時得呢度飲到。

點少得高知名物,
師傅即場用稻草燒鰹魚,熊熊烈火好有氣氛!
食時加上洋蔥、柚子汁、薑蓉~

鰹魚他他
魚味鮮濃拌勻香蔥醬油,更有風味層次感

鮟康魚肝奈良漬
魚肝軟綿,加埋青瓜一齊食勁fresh

長芋山葵漬

螢光魷魚串
串燒會放喺小蠟燭上熱住~
平時多數係冷盤既螢光魷魚
熱食魷魚鮮味更濃

日本黑豚腩肉串
鹽燒五花腩肉質爽嫩帶油香,佐酒一流!

2023-05-20 351 瀏覽
讚1 好有日本氣氛 近半客人都係日本人2 部份嘢食係幾好味 燒鰹魚好夠魚味 炸可樂餅外皮夠脆 餡料夠奶滑而幼膩3 日本侍應定老闆好識介紹食物彈1 價錢貴 啤酒貴 六舊水係唔飽既 好似食左頭盤咁

1 好有日本氣氛 近半客人都係日本人
3 日本侍應定老闆好識介紹食物