呢日同朋友去尖沙咀食晏,牛魔王嘅佢帶咗我去食靚牛。不過餐廳幢大廈裝修緊,唔顯眼嘅門口更加進一步被遮蓋,行過都爭啲Miss咗🙈。餐廳有做午市套餐,都叫做相對平啲🤭。由於朋友之前喺度食過晚餐,所以我就交俾佢發板。佢話嚟到點都要食燒肉,🔥開爐先啱數!無幾耐,店員就為我哋奉上熱茶🍵,雲石花紋嘅茶杯好靚!之後食個餐前沙律🥗開開胃先,但我略嫌醋汁酸咗少少。主角出場喇,🥩和牛薄燒西冷120g($398),齋望個樣已經睇得出塊肉好靚😍。雖然只得兩塊,但一塊都超大呢,鋪滿成個爐面。店員服務好好,仲會幫我哋燒埋,佢介紹和牛本身帶有秘製醬汁,偏濃味少少,所以點蛋漿食中和一下就係最佳組合。佢果然無介紹錯👍。和牛真係好食到一個點😋,脂肪分佈均勻,每啖都勁勁勁Juicy,超嫩,帶點入口即溶嘅感覺,無得輸。由於太好食,所以一人一塊都唔多夠喉,但其實一塊都已經等如平日四小片!另外,我哋嗌咗鵝肝和牛丼($248),套餐仲包兩款前菜、蒸蛋同湯物,超豐富呢🤤。前菜分別係牛蒡漬同蘿蔔炆牛腩,前者好夠味、夠酸,後者都唔錯,有啲似媽媽料理嘅味道,幾好食😊。茶碗蒸亦都相當惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高湯味道濃郁,一啲都唔淡。麵豉湯就無
和牛薄燒西冷
前菜分別係牛蒡漬蘿蔔炆牛腩,前者好夠味、夠酸,後者都唔錯,有啲似媽媽料理嘅味道,幾好食😊。
茶碗蒸亦都相當惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高湯味道濃郁,一啲都唔淡。麵豉湯就無乜特別,但起碼夠熱。
鵝肝和牛丼
食完一大輪先入正題,丼飯份量好多呢,我估有成兩碗白飯🍚,我哋Share都夠食。牛肉多到蓋過哂啲飯,中間夾咗唔少洋蔥,每啖飯都爆哂餸。鵝肝方面,佢亦都係巨無霸Size😎。
又肉又飯真係勁飽,超滿足✌🏻。題外話,餐廳嘅抽氣好厲害,熄咗之後即刻涼咗好多,證明佢好有效,冷氣都抽埋,食完都唔驚有味!
總括嚟講,我仍然對嗰塊🐮和牛薄燒念念不忘,好想再食!餐廳定價貴就貴啲,但呢塊牛肉都已經值回票價,間唔中或大時大節大魚大肉一下慰勞自己吧❤️。
2020-07-13